Unele agenţii de pariuri au stabilit cote pentru şansele fiecăruia. Pe primul loc este cotat eseistul italian Claudio Magris, creditat cu o şansă de 3/1 şi se încheie cu Bob Dylan, cu o cotă de 150/1. In calcule mai intră poetul arab Adonis, urmat de prozatorul israelian Amos Oz, americanii Joyce Carol Oates, Philip Roth, Don DeLillo şi japonezul Haruki Murakami. Topul zece se încheie cu trei poeţi, australianul Les Murray, francezul Yves Bonnefoy şi danezul Inger Christensen, scrie Evenimentul Zilei.
Scriitoarea de origine română este la jumătatea ?clasamentului?. Aceasta nu este la prima nominalizare, ea fiind în calculul Academiei suedeze încă din 1999. Cu toate acestea Herta Müller mărturisea în luna aprilie că nu pune preţ pe un astfel de premiu. ?Nu ştiu cine m-a propus, nici ce caut pe acele liste. Acum câţiva ani mi s-a spus ca în ziua anunţării premiilor să stau acasă, lângă telefon, dar nici acest lucru nu l-am făcut. M-aş simţi caraghios dacă aş aştepta aşa ceva, nu mă preocupă Premiul Nobelş nu pentru asta scriu?. De-a lungul timpului, lista candidaţilor români la premiul Nobel pentru literatură or a fost scurtă, ori nu a existat deloc. Unele surse îi amintesc pe Lucian Blaga, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu, dar prezenţa lor în atenţia comitetului nu este certă.
Deşi fostul preşedinte al Comitetului Nobel pentru literatură, Kjell Espmark, declara în 2006 că România nu trimite candidaturi, Centrul PEN Român, condus de Ana Blandiana, i-ar fi propus pe Eugen Ionesco, Emil Cioran şi Gellu Naum, între 1993 şi 2000.
In ceea ce priveşte contribuţia actuală, unii critici autohtoni îl văd pe Mircea Cărtărescu în postura de laureat, chiar şi numai pentru motivul că este cel mai vizibil autor în străinătate.
Antena3.ro
Sursa foto: Cotidianul