EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
24
.10
%
24
.60
%
SIMION GEORGE
13
.80
%
14
.00
%
CIUCĂ NICOLAE
12
.70
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
19
.60
%
18
.20
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.10
%
5
.40
%
KELEMEN HUNOR
5
.20
%
4
.50
%
GEORGESCU CĂLIN
17
.10
%
16
.50
%
Antena 3 CNN Actualitate Cultură O importantă descoperire arheologică atestă formarea Oradei

O importantă descoperire arheologică atestă formarea Oradei

1 minut de citit Publicat la 21:11 01 Noi 2007 Modificat la 21:11 01 Noi 2007
O importantă descoperire arheologică atestă formarea Oradei
O descoperire arheologică a cercetătorilor din cadrul Institutului de Arheologie din Cluj-Napoca confirmă legenda formării oraşului Oradea. “Este vorba de o capelă de dimensiuni mici, sub forma unei rotonde uriaşe, care datează de pe la sfârşitul secolului XII, începutul secolului XIII. Are structuri extrem de solide şi un pilon de susţinere, ceea ce ne face să credem că a existat şi un etaj. Pare să fie exact ceea ce documentele vremii arată că ar fi fost: capela-turn în care, odinioară, erau păstrate moaştele Sfântului Ladislau, întemeietorul Oradei”, a declarat, joi, pentru Mediafax, Adrian Andrei Rusu, cercetător în cadrul Institutului.

Oraşul Oradea a luat naştere în jurul unei mănăstiri fortificate ridicată în epoca medievală de regele Ladislau, fapt atestat de zidurile capelei care adăpostea, la începutul mileniului trecut, moaştele Sfântului Ladislau, cunoscut ca un aprig luptător împotriva păgânilor. Lăcaşul de cult a fost distrus şi transformat în groapă de gunoi a fortificaţiei în timpul reformei creştine de la mijlocul mileniului trecut.

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea a declarat că “această descoperire ne confirmă poziţia oraşului Oradea în Europa Centrală după anul 1000, un loc de adeverire în jurul mănăstirii romano-catolice pe care Ladislau a ridicat-o. Mai mult, zidul capelei confirmă existenţa acelui loc de pelerinaj pe care documentele istorice l-au menţionat în repetate rânduri şi care acum a devenit unul real, palpabil”.

Printre descoperirile arheologice se numără şi multe obiecte artizanale cum ar fi “piese de sticlă, pahare, pietre profilate, cahle, oale cu gură pătrată şi cu gură rotunjită din care s-ar putea reconstitui viaţa cotidiană din Oradea medievală a secolelor XV-XVI”, a precizat arheologul Mihalka Nandor.

Un program care preceda începerea lucrărilor de restaurare şi consolidare a Cetăţii Oradea, din luna septembrie, a făcut posibilă această descoperire. Pentru toate obiectele găsite a fost improvizată şi o expoziţie în una din sălile Cetăţii.

Antena3.ro

×
x close