Antena 3 CNN Actualitate Cultură Nobel pentru România: Casa în care a locuit Herta Muller în Banat, naţionalizată de statul român

Nobel pentru România: Casa în care a locuit Herta Muller în Banat, naţionalizată de statul român

1 minut de citit Publicat la 15:27 08 Oct 2009 Modificat la 15:27 08 Oct 2009
Nobel pentru România: Casa în care a locuit Herta Muller în Banat, naţionalizată  de statul român
EXCLUSIV ANTENA3.RO // Herta Muller, scriitoarea germană de origine română născută în Banat, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, potrivit nobelprize.org. Potrivit Fundaţiei Nobel, premiul i-a fost acordat scriitoarei pentru "felul în care concentraţia poeziei şi francheţea prozei creionează imaginea celor deposedaţi de bunurile lor".

Muller s-a născut în apropiere de Timişoara, în localitatea Niţchidorf, în anul 1953, într-o familie de şvabi expropriaţi de comunişti.

Casa din Niţchidorf în care a copilărit scriitoarea nu-i mai aparţine acum acesteia, fiind naţionalizată de stat. "Casa părinţilor Hertei Muller este acum înstrăinată. Ea a fost naţionalizată de către stat în 1987, după plecarea din ţară a scriitoarei, iar apoi a fost vândută. În prezent locuieşte în ea un cadru didactic din localitate", a declarat pentru Antena3.ro Ioan Mascovescu, primarul din Niţchidorf.

El adaugă pentru Antena3.ro că respectiva casă este construită după modelul nemţesc, este lungă şi are trei camere şi o bucătărie. În Niţchodorf, o localitate în care trăiau preponderent şvabi, mai locuiesc acum doar nouă germani, iar restul fie au decedat, fie au plecat din localitate. "Din păcate, şi părinţii scriitoarei Herta Muller au murit", spune primarul localităţii.

"Ne-am gândit deja să o declarăm pe Herta Muller cetăţean de onoare, dacă va accepta, ca apoi să o invităm la o întâlnire cu cetăţenii germani care au plecat din localitate", mai spune pentru Antena3.ro primarul localităţii în care s-a născut câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură.

Herta Muller a studiat germanistica la Timişoara şi a lucrat ca educatoare şi traducătoare. După ce a intrat în atenţia Securităţii, Muller a fost expediată pentru reeducare într-un "mediu muncitoresc sănătos" la întreprinderea "Tehnometal".

În urmă cu 20 de ani, a emigrat în Germania, ţară care a propus-o pentru premiul Nobel, în 1999, 2008 şi 2009.
Printre operele cele mai importante se numără Încă de pe atunci Vulpea era Vânătorul (Der Fuchs war damals schon der Jäger), Animalul inimii (Herztier), biografia Regele se-nclină şi ucide (Der König verneigt sich und tötet) şi Este sau nu este Ion, 2005.

Antena3.ro

×
x close