Antena 3 CNN Actualitate Cultură Nobel contra Nobel: Cum i-a tras Llosa un pumn în faţă lui Marquez

Nobel contra Nobel: Cum i-a tras Llosa un pumn în faţă lui Marquez

Nobel contra Nobel: Cum i-a tras Llosa un pumn în faţă lui Marquez
08 Oct 2010   •   12:13

Mario Vargas Llosa a fost declarat, joi, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură. Această distincţie i-a adus însă scriitorului, în afară de prestigiul social şi moral, o mare satisfacţie personală, întrucât a reuşit să-şi "egaleze" vechiul rival, Gabriel Garcia Marquez.

Se pare că cearta dintre cei doi, nerezolvată nici până în ziua de azi, are la baza doar motive de natură personală. Potrivit unei cărţi semnate de Luis Fernández Zaurín şi intitulată "De cuando Vargas Llosa noqueó a Gabo" ("Când Varga Llosa l-a pus la podea pe Gabo"), mărul discordiei dintre cei doi ar fi fost soţia actuală a lui Llosa, Patricia, potrivit Elmundo.es.

"Vargas Llosa îşi părăsise familia, pentru o relaţie cu un top-model, iar Gabo a încercat s-o consoleze pe soţia abandonată, Patricia, sfătuind-o să ceară divorţul pentru părăsirea domiciliului conjugal", dezvăluie Zaurin în publicaţia sa.

Însă conflictul dintre cei doi a atins punctul culminant pe data de 12 februarie 1976, când Garcia Marquez şi Vargas Llosa aflându-se la o reuniune în Mexic, pun capăt prieteniei, după ce Llosa îi trage un pumn în ochi lui Marquez, învineţindu-l.

Ani întregi presa şi întregul public au speculat cu privire la cearta dintre cei doi, până când, în 2007, cotidianul spaniol "La Jornada" a dezvăluit nu doar povestea, ci şi două fotografii cu ochiul vânăt al lui Marquez, într-una din ele zâmbind larg.

Gabriel García Márquez, în vârstă de 83 de ani, este un scriitor columbian, care a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1982. Este cunoscut de către prieteni drept Gabo.

Peruanul Mario Vargas Llosa este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori din America latină şi, în acelaşi timp, unul din cei mai importanţi romancieri şi eseişti din întreaga lume.

Llosa câştigat şi el Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2010, pentru "cartografierea structurilor puterii", după ce a fost nominalizat la această distincţie mai mulţi ani la rând.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel pentru literatură
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close