Antena 3 CNN Actualitate Cultură Noaptea Muzeelor. Seară eveniment la Muzeul Naţional de Artă al României: Vor putea fi admirate lucrări de Ştefan Luchian, rar scoase din depozite

Noaptea Muzeelor. Seară eveniment la Muzeul Naţional de Artă al României: Vor putea fi admirate lucrări de Ştefan Luchian, rar scoase din depozite

2 minute de citit Publicat la 17:34 18 Mai 2018 Modificat la 17:34 18 Mai 2018
o_1cdpqn7lkjfr1tiq1en36io1kp58.jpeg
Foto: Wikipedia

Noaptea Muzeelor. Peste 90 de pasteluri, acuarele şi desene semnate de Ştefan Luchian (1868-1916) de-a lungul vieţii pot fi admirate într-o expoziţie care va fi deschisă publicului în sălile Muzeului Naţional de Artă al României începând de sâmbătă, odată cu evenimentul Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor. Organizată cu ocazia aniversării a 150 de ani de la naşterea pictorului şi intitulată "Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti", expoziţia reconstituie cronologic şi pe tehnici parcursul pictorului şi contribuţia sa la dezvoltarea graficii autohtone într-o perioadă de descoperire şi definire a modernităţii româneşti.

Noaptea Muzeelor. "Sunt lucrări foarte rar scoase din depozite, tocmai pentru a fi protejate. Am încercat să oferim vizitatorului o vizită în atelierul artistului, văzând tehnici speciale - pastel şi acuarelă pe pânză - pe care el le-a experimentat, lucrări foarte frumoase, picturale, pline de culoare şi arătând, totodată, măiestria acestui pictor reprezentativ, considerat de mulţi 'pictor naţional', alături de Nicolae Grigorescu", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, curatorul expoziţiei, Elena Olariu, cu prilejul unei întâlniri cu presa.

Noaptea Muzeelor. Ea a explicat că în expunere figurează "o lucrare celebră a lui Luchian - "Ghereta din Filantropia", alături de un pastel, tocmai pentru a se observa diferenţele de tehnici şi experimentele artistice".

Noaptea Muzeelor. "Avem şi 'Birt fără muşterii', care a fost remarcată în epocă, tocmai pentru această senzaţie de lumină pe care el a reprodus-o în tehnica acuarelei. Era ceva inedit în pictura românească, această modalitate a lui de a surprinde lumina. Un birt oarecare în plin soare, cu efecte extraordinare de lumină", a spus curatorul.

Noaptea Muzeelor. În selecţie figurează celebra copertă a primului număr al revistei societăţii Ileana, realizată sub influenţa Jugendstilului, precum şi o serie de lucrări pasteluri şi acuarele ce pregătesc unele dintre cele mai populare lucrări ale artistului, cum ar fi "Safta florăreasa", "Portretul lui Moş Niculae cobzarul", "Portretul doamnei Olivier".

Noaptea Muzeelor. Potrivit MNAR, peisaje precum cele de la Brebu sau din lunca Ialomiţei şi, mai ales, popularele sale naturi statice cu flori ("Garoafe", "Trandafiri", "Albăstrele", "Flori de câmp") exemplifică forţa incredibilă pe care Luchian a imprimat-o pastelului, picturalitatea sa intensă, vigoarea cromatică, dar şi spontaneitatea sa.

Noaptea Muzeelor. Un loc aparte îl ocupă autoportretele pictorului, pline de expresivitate, din care ne întâmpină privirea pătrunzătoare a unui artist nicicând complezent cu sine.

Noaptea Muzeelor. Expoziţia "Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti", care poate fi vizitată până pe 23 septembrie (accesul prin str. Ştirbei-Vodă nr. 2), va fi deschisă gratuit în prima miercuri din fiecare lună şi în Noaptea Muzeelor, pe 19 mai.

×
Etichete: Noaptea Muzeelor
x close