Antena 3 CNN Actualitate Cultură Noaptea Muzeelor 2017. Vânătorul de tatuaje Lars Krutak vine la Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor 2017. Vânătorul de tatuaje Lars Krutak vine la Noaptea Muzeelor

2 minute de citit Publicat la 09:39 20 Mai 2017 Modificat la 09:39 20 Mai 2017
o_1bggdtnu9j9l1fcp14j2a2m1khb8.jpg
Foto: captura video

Noaptea Muzeelor 2017. Antropologul american dr. Lars Krutak, cunoscut publicului larg din seria de documentare 'Tatoo Hunter - Vânătorul de tatuaje', difuzate de Discovery Channel, va susţine sâmbătă, la Deva, conferinţa 'Moştenirea culturală a tatuajului indigen', în deschiderea manifestării Noaptea Muzeelor, organizată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.

Conferinţa se va axa pe semnificaţiile şi simbolistica tatuajului la triburile indigene şi în preistoria românească, în paralel fiind prezentate de specialişti ai muzeului mai multe elemente de arheologie experimentală, cum ar fi crearea de unelte tradiţionale pentru tatuaj, din os sau corn, dar şi modul de obţinere a unor pigmenţi folosiţi în tatuaje.

"Într-un context social în care, în întreaga lume, implicit şi la noi, se poate observa o adevărată explozie a body-art-ului, a tatuajului în special, devenind o veritabilă modă, am considerat ca fiind un moment mai mult decât potrivit pentru a înţelege cu adevărat originea şi semnificaţia tatuajului. În spaţiul românesc, în cercetarea arheologică şi cea antropologică, tatuajul şi semnificaţiile sale reale au fost ignorate aproape în totalitate", a declarat Roxana Stăncescu, care se ocupă cu organizarea evenimentului din partea MCDR Deva.

Ea a explicat că originea tatuajului poate fi asimilată cu scopul medicinal, dezvoltându-se ulterior ca element de individualitate sau ca o formă de expresie a credinţelor.

Întâlnirea cu Lars Krutak se va încheia cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri şi o lansare de carte însoţită de autografe.

Lars Krutak a început studiul tatuajului în 1996 iar acum lucrează la Smithsonian Institution din Washinton D.C., SUA. Format ca arheolog şi antropolog, Lars Krutak a studiat, vreme de trei ani, simbolistica şi practica tatuajului în zona arctică. Ulterior, aria sa de interes s-a lărgit, studiind şi cercetând arta corporală indigenă din întreaga lume.

În timp, Krutak a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti în domeniu, fiind considerat 'the tattoo anthropologist' - antropolog al tatuajului.

Consultant pe probleme de antropologie la National Geographic, Discovery Channel sau History Channel, activitatea ştiinţifică a lui Lars Krutak se reflectă şi într-o serie de publicaţii, prin articole despre arta corpului, modificări ale acestuia şi, în special, despre tatuajul şi semnificaţia sa de-a lungul istoriei.

După conferinţa dr. Lars Krutak, la muzeul din Deva vor urma activităţi organizate cu sprijinul Asociaţiei Terra Dacica Aeterna - filiala Deva şi Cercetaşilor României: prezentare de echipament şi tehnică de luptă la daci şi la romani, ateliere de gastronomie antică.

Tot la Deva vor fi prezentate două spectacole susţinute de actorii teatrului din Petroşani: 'Muzicanţii din Bremen' şi 'Un pedagog de modă 9'. Finalul revine unui recital susţinut de Andreea Butnaru (pian) şi Florin Mitrea (violoncel).

Noaptea Muzeelor va fi organizată sâmbătă şi la Castelul Corvinilor şi la Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara. De la ora 18,00, la castel va avea loc Festivalul Luminii iar de la ora 19,00 va fi vernisată Casa Breslelor. Vizitatorii vor putea vedea expoziţia de artă fotografică 'Alchimii subiective' şi Lapidarul renascentist al Castelului Corvinilor. Evenimentele se vor încheia la ora 2,00.

×
x close