Antena 3 CNN Actualitate Cultură Nicolae Manolescu, din nou la conducerea Uniunii Scriitorilor din România

Nicolae Manolescu, din nou la conducerea Uniunii Scriitorilor din România

Nicolae Manolescu, din nou la conducerea Uniunii Scriitorilor din România
23 Noi 2009   •   17:19

Nicolae Manolescu a fost reales, luni, preşedinte al Uniunii Scriitorilor, în cadrul Conferinţei Naţionale a USR care s-a desfăşurat la sediul din Bucureşti al Uniunii, transmite Mediafax.
"Vă promit să încerc să fiu un preşedinte cât mai obiectiv şi, în măsura posibilităţilor vom încerca să facem tot ce se poate face", a declarat Manolescu, după ce au fost făcute publice rezultatele votului.

344 de membri delegaţi ai USR au participat la vot. În urma acestuia, Nicolae Breban a primit 76 de voturi, Dan Mircea Cipariu - 38 voturi, Contantin Stan - 36 de voturi, iar Ştefan Agopian - 17 voturi. Trei voturi au fost în alb.

Nicolae Manolescu, considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani, a fost ales pentru prima oară în fruntea USR în perioada 2005 ? 2009. Născut în 1939, Manolescu este membru corespondent al Academiei Române, editorialist, critic literar, profesor universitar, eseist, istoric literar şi Ambasador al României la UNESCO.

Principalele puncte al programului care i-a adus lui Manolescu un nou mandat de preşedinte al USR sunt "redefinirea raporturilor USR cu statul român" şi provocarea care rezultă din "tendinţa de marginalizare a literaturii şi a lecturii pe plan social".

"Supravieţuirea breslei noastre depinde de capacitatea ei de a se dota cu mijloacele materiale adecvate epocii actuale şi care nu pot fi obţinute fără o organizare de felul asociaţiilor, patronale sau sindicale, din numeroase alte domenii. Scriitorii nu se pot lipsi de o asociaţie proprie care să lupte pentru drepturile lor ca oameni şi care să le protejeze operele. Chiar dacă legea nu ne permite în cadrul USR un organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor, promitem să găsim alte pârghii pentru o mai eficientă protecţie a drepturilor scriitorilor", potrivit programului lui Nicolae Manolescu.

USR are 2.400 de membri, care activează în 12 filiale regionale din România şi Chişinău. Filiala Bucureşti, cunoscută sub denumirea de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, a fost înfiinţată în martie 1972 şi are 1.200 de membri. Şase secţii, după genurile literare, funcţionează în cadrul acesteia.

Societatea Scriitorilor Români (SSR) a luat naştere în 1909 şi s-a numit aşa până în martie 1949. În acelaşi an a apărut USR, în urma fuziunii între SSR şi Societatea Autorilor Dramatici.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close