Pentru a scrie cea de-a doua parte a Istoriei, din care jumătate face referire la literatura de după cel de-Al Doilea Război Mondial, a trebuit să îşi depăşească propriile prejudecăţi.
Volumul "Istoria critică a literaturii române" a este editată de Paralela 45.
"Această carte este expresia unei subiectivităţi. Nu o subiectivitate goală, nu este un moment de furie. M-am revizuit în primul rând pe mine însumi, fără a avea pretenţia de a revizui literatura", a declarat criticul, citat de Mediafax.
Manolescu spune că îl consideră pe primul autor al unei istorii a literaturii române, George Călinescu, un maestru al său. Totodată, scriitorul precizează că acesta este primul volumul al său în care citează alţi critici.
"Există o obligaţie de politeţe faţă de cei care au scris înaintea noastră despre literatură. I-am citat pe toţi criticii şi istoricii dinaintea mea. Mi s-a părut o formă de politeţe. Lumea nu începe niciodată cu noi", a explicat criticul.
În acelaşi timp, Manolescu spune că scriitorii din literatura română sunt citiţi diferit, în funcţie de contextul istoric şi social.
"Acelaşi scriitor nu este acelaşi pentru două generaţii diferite. Nu putem citi chiar cum vrem. Există nişte standarde", a adăugat criticul.
"Am scris această carte cu foarte mare plăcere şi m-aş bucura dacă cititorul o va citi cu aceeaşi plăcere. (...) Sper că am scris o carte care este menită să vă aducă bucurie. Vreau să fie o carte vie", a concluzionat Nicolae Manolescu.
Antena3.ro