Încet-încet, prin Muzeul Naţional de Artă începe să bată vântul. Tot mai mulţi urmaşi câştigă în justiţie obiecte de artă care au aparţinut, în trecut, familiilor lor şi trec la executarea silită a muzeului. Numai în acest an, statul a rămas fără una din cele mai importante colecţii, colecţia "Stoica" - 314 piese semnate, printre alţii, de Aman, Tonitza sau Grigorescu.
Colecţia " Stoica" poartă numele unuia din cei mai importanţi diplomaţi români, secretarul general al Ministerul de Externe în Al Doilea Război Mondial, Vasile Stoica. Ea cuprinde 23 de tablouri semnate de Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Ion Theodorescu Sion sau de pictori olandezi de calibru.
Printre cele 314 piese, se numără lucrări de grafică, sculpturi, icoane, broderii ,covoare, ţesături, obiecte de argintărie sau artefacte romane. Toate scoase in ţară în 1940 de Stoica şi aduse înapoi de comunişti, 30 de ani mai târziu. Ele au fost depozitate atunci la Muzeul naţional de artă, care însă susţine acum că urmaşii lui Stoica au primit deja banii pe ele.
Copiii lui Vasile Stoica au acţionat in instanţă muzeul, pentru recuperarea lor, imediat după Revoluţie. Abia acum au câştigat, iar Muzeul Naţional de Artă a fost executat silit.
Colecţia " Stoica" nu a fost expusă niciodată, dar acum ea este deja pe piaţă, valoarea ei fiind estimată la peste un milion de euro.
Observator
Foto: Observator