Clădirea în care se află e una impresionantă: Casa Dianu, un monument din secolul al XIX-lea, reabilitat recent.
"A fost reabilitată printr-un proiect european, cinci milioane de euro un intrat în restaurarea acestui edificiu. S-au păstrat aproximativ 97% din elementele de tâmplărie şi a fost restaurată centimetru cu centimetru", a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
Viitorul muzeu va găzdui fonduri importante de carte, producţii de teatru purtând semnătura marelui regizor român Andrei Şerban, picturi, sculpturi realizate de marii oameni de cultură români nevoiţi să ia drumul exilului în perioada comunistă.
"Principalele obiective ale acestui muzeu sunt recuperarea fizică a unor arhive şi documente extrem de importante din exil pentru a fi redate şi integrate în cultura noastră naţională", a explicat Lucian Dindirică, Manager Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman.
Prin donaţii generoase, aceste mărturii ale culturii româneşti din exil s-au întors acasă, unde le este locul.
Casa Dianu, un monument de arhitectură care datează de la începutul secolului trecut, devine Muzeul Cărții și Exilului Românesc, care va reuni opere ale autorilor români aflați în exil, precum Mircea Eliade, Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, Andrei Șerban, Leonid Mămăligă, Cicerone Poghirc sau arhivele Cenaclului de la Neuilly.
De asemenea, vor fi aduse și fondurile academicienilor Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Ștefan Ștefănescu ori Ileana și Romulus Vulpescu.
De asemenea, documente despre legende urbane legate de viața intimă a lui Nicolae Romanescu, cărți ale unor scriitori și oameni de cultură din țară, dar și sculpturi vor putea fi admirate în încăperile Casei Dianu, cea care a fost locuinţa unui neam de moșieri binecunoscut în Craiova începutului de secol XX şi care a dat o serie de intelectuali.