Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mungiu - decorat cu 'Steaua României'

Mungiu - decorat cu 'Steaua României'

Mungiu - decorat cu 'Steaua României'
28 Mai 2007   •   17:47

Triumf răsunător la Cannes. Pentru prima oară în istoria cinematografiei româneşti, un film de lung metraj câştigă prestigiosul Palme d'Or. Filmul lui Cristian Mungiu se numără din păcate printre celebrele paradoxuri cinematografice înregistrate în România. După o serie de controverse legate de finanţare, ?4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile? era foarte aproape de a eşua în a fi prezent la Cannes dintr-un motiv banal, dar extrem de important: bugetul. La ceremonia de premiere, Mungiu declara: ?Pentru mine e ca un basm. Acum un an, încă nici nu ne gândeam la acest proiect, acum şase luni n-aveam bani pentru acest proiect, apoi speram să ajungem la Cannes, indiferent la ce secţiune?.

Disputa dintre Cristian Mungiu şi conducerea Centrului Naţional al Cinematografiei
Şi mare parte dintre reproşurile lui Mungiu s-au îndreptat către Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), care a tărăgănat finanţarea proiectului, acuză regizorul. Un proiect care mai apoi a câştigat cel mai mare premiu obţinut vreodată de un film românesc. Regizorul a vorbit chiar despre culisele obţinerii unei finanţări din partea Centrului: ?La finanţările de la CNC e vorba de infracţiuni, de interesul producătorilor, de valize cu bani, de ilegalităţi şi trafic de influenţă?.

Răspunsul lui Eugen Şerbănescu
În replică, Eugen Şerbănescu a declarat că ?Mungiu şi alţii trebuie să recunoască meritul CNC în a selecta acest proiect la concursul secretizat din decembrie 2006 şi în a-l finanţa apoi. Este un succes comun, al creatorului, dar şi al Centrului Naţional al Cinematografiei?. Nici după primire marelui premiu de la Cannes spiritele nu s-au calmat. Directorul CNC a ieşit la rampă şi s-a declarat încă o dată mândru că un proiect cofinanţat a primit cea mai importantă distincţie.

UPDATE: Cristian Mungiu a fost decorat de preşedinte cu Ordinul Naţional ?Steaua României? în grad de Cavaler. Cristian Nemescu a primit de asemenea - post mortem - Ordinul Naţional ?Pentru Merit? în grad de Cavaler.

Românii au cucerit Cannes-ul
Regizorul Cristian Mungiu a fermecat juriul, dar şi critica internaţională cu pelicula sa ?4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile?. Şi nu este singurul premiu obţinut de România la cea de-a 60 ediţie a festivalului de la Cannes. Regretatul Cristian Nemescu a câştigat la secţiunea ?Un Certain Regard?, cu primul său lungmetraj, ?California Dreamin' ?.

După anunţul făcut de preşedintele juriului de la Cannes, Stephen Frears, premiul cel mare al festivalului i-a fost decernat lui Cristian Mungiu de către actriţa americană Jane Fonda. În aplauzele mulţimii şi vizibli emoţionat, românul a urcat pe scena festivalului pentru a-şi ridica trofeul. Acum 10 zile, filmul ?Patru luni, trei săptămâni şi două zile? nu spunea multora mare lucru. Duminică a câştigat Palmes D'Or. Dacă la început nu au beneficiat de o mediatizare intensă, duminică seară regizorul Cristian Mungiu, producătorul Dan Burlacu şi ceilalţi membri ai echipei au fost aplaudaţi ca adevărate vedete.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close