Monumente dispărute
Spitalul Brâncovenesc
Una dintre clădirile de patrimoniu dispărute în anii '80 ca victimă a proiectelor urbane comuniste a fost Spitalul Brâncovenesc, situat în zona Pieței Unirii. Construit în anii 1835-1838 de către Safta Brâncoveanu, soția banului Grigore Basarab Brâncoveanu, el a servit drept spital pentru oamenii săraci din București, așa cum a lăsat prin testament banul Brâncoveanu. Totodată, în cadrul instituției a funcționat și o școală medicală.
Reconstruit la sfârșitul secolului XIX după ce a fost afectat de un incendiu, spitalul a suferit mai multe modificări pe parcursul deceniilor, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a funcționat ca spital militar, având o capacitate de 500 de paturi.
Soarta spitalului a fost pecetluită după 1977, când s-a conturat ideea construirii unui Centru Civic în zona centrală a Bucureștiului. Deși clădirea nu se afla pe axa directă a Bulevardului Victoria Socialismului, ea a fost demolată în martie 1984. Nu trecuse mult timp de când spitalul, clasificat drept monument istoric, fusese renovat.
Palatul Sturdza
În Piața Victoriei, aproape de locul pe care se află astăzi Palatul Victoria, s-a ridicat în anii 1897-1901 o clădire spectaculoasă: Palatul Sturdza. Construcție grandioasă, Palatul Sturdza avea o arhitectură ce îmbina elemente din stiluri și epoci diferite; de aceea a fost considerat una dintre cele mai bizare clădiri din capitală: unii o considerau frumoasă, alții exagerat de ornamentată.
Construit ca reședință privată pentru Grigore Sturdza, palatul a devenit după moartea acestuia sediul Ministerului de Externe, căci camerele sale mari și foarte bogat decorate se pretau a fi folosite pentru evenimente diplomatice.
Palatul Sturdza a fost avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai întâi într-un incendiu din 1942, apoi într-un bombardament din august 1944. Pentru că autoritățile începuseră deja ridicarea unui nou palat în piață – actualul Palat Victoria, clădirea a fost demolată în 1946.
Palatul Artelor din Parcul Carol
În 1906, anul în care se împlineau 40 de ani de domnie ai Regelui Carol, autoritățile au organizat o grandioasă expoziție națională în București, cu prilejul marii aniversări. Complexul expozițional urma să fie amenajat aproape de zona centrală a Capitalei, pe Dealul Filaretului, acolo unde se află astăzi Parcul Carol.
Citeşte articolul integral pe www.historia.ro