Antena 3 CNN Actualitate Cultură Două monede de aur rare, păstrate în patrimoniul național de Ministerul Culturii

Două monede de aur rare, păstrate în patrimoniul național de Ministerul Culturii

Ministerul Culturii a cumpărat, prin exercitarea dreptului său de preempțiune, două monede romane de aur, de frecvență rară: moneda Aureus Hadrianus 117-138 și moneda Solidus Gratianus aug. 367- nov. 375, clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural național.

monede
Două monede de aur rare, păstrate în patrimoniul național de Ministerul Culturii Sursa foto: Lucian N. Romascanu/ Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Oct 2022   •   17:48

Cele două bunuri culturale mobile menționate au fost scoase la vânzare de către operatorul economic autorizat S.C. Claudius Gold Coins S.R.L., iar Comisia constituită la nivelul Ministerului Culturii a analizat ofertele de vânzare, precum și documentațiile aferente.

S-a constatat, în urma verificării, că documentația este completă în ambele cazuri, fiind astfel demarată procedura de negociere cu vânzătorul.

"Astăzi, 18.02.2022, am avut bucuria unui moment istoric pentru Ministerul Culturii: am semnat contractul de achiziție pentru două monede de valoare excepțională pentru patrimoniul istoric național.

Este prima oară, din ce știm, când după 1990 statul român, prin Ministerul Culturii, face o astfel de achiziție! Este o nouă premieră, după achiziționarea în acest an a manuscriselor Eliade și Cioran și după achiziționarea în 2017 a vilei Florica a Brătienilor. Sunt extrem de fericit și de mândru că aceste premiere au avut loc în timpul mandatelor mele. 

Lucian Romaşcanu: "Am avut bucuria unui moment istoric pentru Ministerul Culturii"

Astăzi am adus în patrimoniul național moneda Aureus Hadrianus 117-138, unică în colecțiile publice din România, și moneda Solidus Gratianus aug. 367- nov. 375, din care mai există doar încă una, ambele clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural național.

Felicitări echipei de negociere a MC, felicitări S.C. Claudius Gold Coins S.R.L., care face un lucru excepțional identificând și punând în circulație obiecte de valoare ale istoriei și culturii noastre!

Monedele Aureus Hadrianus 117-138 și Solidus Gratianus aug. 367- nov. 375 vor fi date în administrarea Muzeului Național de Istorie a României din București unde vor fi păstrate așa cum se cuvine și vor fi expuse spre bucuria iubitorilor de istorie românească", a transmis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

×
Subiecte în articol: monede patrimoniu ministerul Culturii
Citește mai multe din Cultură
» Vezi toate știrile din Cultură
Cele mai noi știri
Parteneri
x close