Antena 3 CNN Actualitate Cultură Moment important pentru iubitorii de artă. S-a inaugurat noul Muzeu Acropole (VIDEO)

Moment important pentru iubitorii de artă. S-a inaugurat noul Muzeu Acropole (VIDEO)

Moment important pentru iubitorii de artă. S-a inaugurat noul Muzeu Acropole (VIDEO)
20 Iun 2009   •   15:06

Ceremonia de inaugurare a noului Muzeu Acropole a avut loc sâmbătă. Starea de spirit este însă tensionată în Grecia iar mulţi localnici sunt foarte nemulţumiţi. Şi asta pentru că oficialii de la British Museum refuză în continuare să înapoieze statuetele de marmură Elgin.

În 1801, ambasadorul britanic în Imperiul Otoman, lordul Elgin a părăsit Atena, pe atunci aflată sub ocupaţie otomană, luând cu el şi o mare parte din sculpturile de marmură care împodobeau templul închinat zeiţei Atena. El le-a vândut celor de la British Museum pentru 35.000 de lire. Sculpturile au rămas la Londra până în ziua de azi.

În ciuda cererilor înaintate de partea greacă, British Museum a refuzat în repetate rânduri să returneze Greciei sculpturile vechi de 2.500 de ani, care au decorat Partenonul până acum 200 de ani. Unul dintre argumentele cel mai des invocate de cei de la British Museum împotriva înapoierii statuetelor a fost că grecii nu deţineau un loc potrivit pentru a le depozita. Grecii spun însă acum că, de vreme ce noul muzeu se deschide sâmbătă, nu mai există motive care să justifice refuzul englezilor de a returna statuetele.

În noul muzeu sunt expuse peste 4.000 de opere de artă antică. Oficialii greci susţin că investiţia în noul muzeu se ridică la 180 de milioane de dolari.



Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close