Joi se decide soarta Castelul Bran. Dominic de Habsburg se întâlneşte cu Ministrul Culturii ca să hotărească dacă vechiul castel rămâne muzeu sau e scos la vânzare.
?Dreptul primului refuz înseamnă că, atunci când am vrea să vindem castelul, ar trebui să găsim cumpărătorul şi apoi Guvernul sau Ministerul Culturii are dreptul să egaleze acea ofertă.? a explicat Dominic de Habsburg condiţiile în care ar putea fi vândut castelul.
Acestea sunt coordonatele de negociere dintre familia de Habsburg şi ministrul Culturii. Mai exact, familia ar vrea păstrarea muzeului, însă ofertele sunt multe şi greu de refuzat.
?Încă de la început, când ofertele acestea au fost făcute, a fost o decizie foarte grea pentru că suntem foarte ataşaţi. A fost casa noastră şi ne simţim ca acasă.? a declarat actualul proprietar.
Nimeni nu se încumetă să spună ce se va întâmpla până la urmă. Arhiducele nu vrea să vorbească despre sumele oferite până acum. Spune doar că, până la urmă, castelul valorează cât este dispus un cumpărător serios să plătească. iar suma poate să fie foarte mare.
Domeniul Bran înseamnă nu doar castelul ci şi încă patru case, un teren de 7.500 de metri pătraţi, parcul castelului care are 28.000 mp şi două lacuri.
Doar soarta mobilei şi a colecţiilor din castel este sigură. Ele aparţin statului şi rămân acolo.
Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. Recent, el a fost inclus între primele zece castele medievale din lume, într-un top realizat de CNN.
Observator