Mesajul de pe coroană venea din partea soţiei lui Ştefan Iordache şi avea un singur cuvânt, care cuprinde în el întreaga sa dragoste de o viaţă: "Aşteaptă-mă". Toţi cei veniţi să zăbovească pentru ultima dată la căpătâiul artistului se opreau şi citeau îndureraţi textul scris de cea care i-a fost alături întreaga viaţă.
ŞTEFAN IORDACHE, ULTIMUL OMAGIU - GALERIE FOTO
După pelerinajul de la Teatrul Naţional, miercuri va avea loc înmormântarea artistului, în satul Gruiu, unde Ştefan Iordache avea o casă de vacanţă. Actorul Ştefan Iordache a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 67 de ani, la un spital din Viena, unde a fost transferat vineri după ce anterior fusese internat la Spitalul Elias din Bucureşti pentru investigaţii medicale El a solicitat conducerii spitalului confidenţialitate asupra stării de sănătate în care se afla. Actorul a decedat în urma unui stop cardio-respirator survenit pe fondul leucemiei de care maestrul suferea.
Ştefan Iordache s-a născut la Calafat, pe 3 februarie 1941. Întreaga sa viaţă a dedicat-o carierei actoriceşti. Gloria a cunoscut-o pe scena Teatrului Nottara. De-a lungul carierei a interpretat roluri precum Hamlet, Regele din ?Viziuni flamande?, Raskolnikov din ?Crimă şi pedeapsă?, Maestrul din ?Maestrul şi Margareta?, Richard de Gloucester din ?Richard al III-lea?, Nae Catavencu din ?O scrisoare pierdută?, John Barrymore din ?Barrymore? sau Alex din ?Alex şi Morris?.
Chiar dacă este considerat unul dintre cei mai mari actori din România, maestrul spunea că dacă ar fi avut din nou 30 de ani, nu ar mai repeta acest drum: ?Am jucat numai în roluri mari. Mi-a dat ocazia să mă impun, dar mi-au măcinat viaţa.? Iar în ultima vreme se simţea obosit şi, poate, puţin dezamăgit. ?Viaţa a trecut mult prea repede?, spunea el. Nu a avut timp să le facă pe toate, iar la 67 de ani, după 38 de căsnicie, sufletul îi era măcinat de un singur regret: nu avea nici cine să-i poarte numele, şi de ce nu şi talentul.
Nu avea copii, iar prietenii, spune Ştefan Iordache, nu există. Există numai momentele de prietenie. Cu toate acestea a fost mereu alături de oameni care au ţinut la el. Se mutase de ceva vreme departe de Bucureştiul haotic, la Gruiu, în Ilfov. Aici era încojurat de vie şi când venea toamna, ştia exact care era reţeta vinului cu adevărat bun.
Rolurile sale din film şi de pe scenă l-au transformat pe Ştefan Iordache în personaj literar, Ludmila Patlanjoglu adunând poveşti, întâmplări şi trăiri ale actorului în cartea portret ?Regele Scamator, Ştefan Iordache?. În 2006, i-a fost înmânat Premiul de excelenţă al Festivalului de film Transilvania.
De neuitat sunt şi melodiile interpretate de marele actor împreună cu Gheorghe Dinică şi Nelu Ploiesteanu, dar şi duetele cu Sanda Ladosi. În 2007 a scos propriul său album, ?Magazinul meu de vise?.
ŞTEFAN IORDACHE ÎN "CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI"
Antena3.ro