Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mesaj de pace: faceţi muzică, nu arme!

Mesaj de pace: faceţi muzică, nu arme!

1 minut de citit Publicat la 16:36 28 Ian 2007 Modificat la 16:36 28 Ian 2007
Mesaj de pace: faceţi muzică, nu arme!
Sloganul aminteşte de mişcarea hippy, dar e perfect adaptat erei terorismului. Aflat în vizită în Columbia, celebrul muzician irlandez, Bob Geldof, a primit un cadou simbolic şi reprezentativ pentru o ţară care luptă cu violenţa : o chitară specială, asamblată din ... piese de armă. Escopaterra, sau chitara din fragmente de armă, a fost inventată de muzicianul columbian Cesar Lopez, care a vrut să transmită astfel un mesaj de pace unei naţiuni marcate de violenţă de-a lungul ultimilor ani. În timpul unei reprezentaţii la Cartagena, Geldof a urcat pe scenă cu arma-chitară, o combinaţie între o mitralieră şi o chitară electrică.

Conflictul din Columbia a început în anii 60, o dată cu naşterea unui armate de fermieri convinşi că doar prin violenţă se poate ajunge la răsturnarea de la putere a proprietarilor de ferme, extrem de înstăriţi şi puternici. În anii 80, s-au constituit miliţiile paramilitare, care au combătut grupările rebele, iar în 90, ambele tabere s-au implicat activ în traficul de cocaină, de miliarde de dolari.

Rocker-ul irlandez Bob Geldof, organizatorul celebrelor concerte Live Aid pentru ajutorarea continentului african, s-a dovedit la curent cu problemele Columbiei. A declarat că actualul război al drogurilor din ţara latină ar putea fi ţinut sub control, dacă fermierilor li s-ar oferi alternative la cultivarea planetelor de coca, din care se obţin narcoticele.

Geldof, care s-a transformat de-a lungul anilor din star rock în activist, după organizarea concertelor Live Aid pentru Africa, în 1985, s-a alăturat recent unui alt irlandez celebru, Bono de la U2, pentru a convinge guvernele naţiunilor bogate să ajute mai mult statele aflate în dificultate.

Antena 3

×
x close