De la Moscova la Hollywood
Maksymillian Faktorowicz s-a născut în 1877, în oraşul polonez Łódź, şi şi-a început cariera ca ucenic la un peruchier al Marii Opere Imperiale Ruse. La vârsta de 20 de ani avea deja, în apropiere de Moscova, propriul său magazin de cosmetice, unde vindea rujuri, creme, parfumuri şi peruci. Curând, aristocraţia rusă a cunoscut produsele sale şi le-a apreciat atât de mult încât l-a numit expertul în materie de cosmetică pentru familia regală şi pentru Operă.
În 1904, a călătorit în Statele Unite şi şi-a dus familia la Expoziţia Universală din St. Louis. Nu s-au mai întors niciodată, aventura americană i-a captivat. Max a început să vândă produse pentru păr şi cosmetice actorilor din St. Louis.
Produsele sale au început să fie din ce în ce mai cunoscute, iar actorii din industria filmului, aflată în plină dezvoltare, au început să vină la el pentru sfaturi. Astfel, industria de la Hollywood l-a întâmpinat pe Max Factor cu braţele deschise. S-a stabilit în Los Angeles împreună cu familia sa, în 1909, şi s-a angajat la Teatrul Pantages.
Un inventator de priviri provocatoare
În 1914 deja se ocupa cu îmbunătăţirea cosmeticelor destinate filmului. De altfel, tot el a şi inventat termenul englezesc pentru machiaj: „makeup”, provenind de la verbul „to make up (someone’s face)” (a corecta, a finisa faţa cuiva). A venit cu o nouă alternativă de colorant folosit în machiajul actorilor, întrucât considera că substanţa aflată în circulaţie arăta îngrozitor şi „terifiant!” pe ecran - era o mască rigidă care la primul zâmbet se sfărâma.
Aşa că a creat Flexible Greasepaint, care a fost primul produs de machiaj creat pentru industria filmului. Astfel, actriţele aveau un ten natural, mult mai uşor de observat în cadrele de aproape. Saloanele sale au început să fie vizitate cu regularitate de actriţe celebre, precum Mary Pickford, Gloria Swanson, Claudette Colbert, Jean Harlow, Bette Davis, Joan Crawford şi Judy Garland.
În 1918, a dezvoltat o gamă de pudră de faţă bazată pe principiul “armoniei culorilor” – principiu conceput şi dezvoltat tot de Max Factor –, care îi permitea să realizeze machiaje individualizate, bazate pe tonul pielii modelelor, graţie gamei largi de nuanţe disponibile. Max Factor a rescris limbajul cosmeticelor pentru marele ecran: a inventat genele false, creionul pentru sprâncene, luciul de buze şi fondul de ten solid, cu acoperire completă.
Continuarea pe historia.ro