Știu că aceste rânduri au ajuns la tine pe cale virtuală. Și eu le-am scris folosindu-mă tot de tehnologia digitală. Însă nu-i așa că ți-ar fi plăcut să le primești pe hârtie, care să miroasă a cerneală proaspăt ieșită din tipar? Nu-i așa că ți-ar fi plăcut, dragă cititorule, să primești aceste rânduri pe o coală de hârtie, pe care să o atingi, să o miroși, să îi simți vibrația și viața, care, așa cum se scurge pentru noi, oamenii, se scurge și pentru această bucată de coală albă, ce îmbătrânește alături de noi și capătă în timp culori din ce în ce mai diverse, care îi arată vârsta?
Sunt un om al prezentului și sunt și eu un adept al tehnologiei, al digitalului, al online-ului despre care se tot spune că va omorî tiparul. Citesc și eu pe calculator, am chiar și iPad, Kindle, am și blog, dar nu aș putea renunța niciodată la cartea tipărită, la ziarul tipărit, la senzațiile pe care le am când țin în mână o coală pe care sunt așezate frumos cuvintele, pe care nu numai că le poți citi, dar le poți atinge, făcându-le în acest fel parte din tine, din viața ta, din momentul ăla, atunci, acolo.
Știu ce vei spune, că poți face asta și cu orice dispozitiv cu touch screen, dar cititorule, dragă, te provoc: atinge filele unei cărți și atinge ecranul unui e-book reader și spune-mi, te rog, dacă nu ți se pare și ție că ecranul e rece? Spune-mi, te rog, că nu sunt singurul om care crede că tiparul va trăi… Trebuie să trăiască, pentru că altfel ar însemna că fiii noștri și fiii fiilor noștri vor fi infirmi sentimental, uman, pentru că nu vor ști niciodată ce înseamnă să crești odată cu prima ta carte primită în dar de la tatăl tău, nu vor ști cât de frumos este să descoperi în cărțile din bibliotecă, peste timp, dedicațiile celor care ți le-au făcut cadou, nu vor ști ce înseamnă cu adevărat semnificația cuvântului tactil și nu vor ști, cititorule, dragă, ce înseamnă să suferi din cauza pierderii sau deteriorării unei cărți, pentru că ale lor cărți virtuale nu au viață și nu vor avea niciodată.
Cititorule, dragă, gândește-te la cuvintele mele și apoi gândește-te la copiii tăi și la generațiile următoare și te rog să fii și tu, alături de mine, unul dintre promotorii tiparului. Nu îți cer să renunți la tehnologie, nu o fac nici eu, îți cer doar să îți dorești echilibrul și să admiți că print-ul nu poate să moară, că avem nevoie de cărți tipărite, că avem nevoie de presă tipărită, că avem nevoie de tipar.
Eu fac încă un pas în acest demers și îți spun că susțin și promovez în toate mediile în care pot print-ul, cu tot ce presupune el, cu toată industria care îi dă câte-o gură de oxigen în fiecare zi. Eu, Marius Tucă, susțin și promovez singurul târg al acestei industrii, care are nevoie de susținerea tuturor: Print & Sign 2014. Eu, Marius Tucă, voi fi, pe data de 24 septembrie, la Romexpo, la deschiderea Print & Sign, un omagiu al tiparului, care va ține 4 zile. Aș vrea să știu, dragă cititorule, că nu sunt singur în acest demers, așa că aș vrea să te văd cumpărând cărți, ziare, reviste tipărite și aș vrea să te văd la Print & Sign 2014.
Cu deosebită considerație,
Marius Tucă