Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a declarat, sâmbătă, că fundamentalismul islamic a înlocuit comunismul ca principal duşman al democraţiei, relatează AFP.
"Cultura libertăţii are în continuare duşmani, şi sunt duşmani extrem de periculoşi: comunismul a fost înlocuit de fundamentalismul islamic ca principal duşman al culturii democraţiei în lumea de astăzi", a spus el, într-o intervenţie susţinută la încheierea unui forum internaţional privind politicile publice.
Vargas Llosa consideră că extremismul islamic "nu este la fel de puternic cum a fost Uniunea Sovietică, dar este o provocare, deoarece militanţii fanatici sunt convinşi că, prin distrugerea culturii occidentale şi a tot ceea ce reprezintă aceasta, vor ajunge în Paradis".
"Fanaticul religios este extrem de periculos, deoarece este dispus să-şi sacrifice viaţa în numele modelului în care crede", a adăugat el.
Mario Vargas Llosa a fost invitat în Chile de centrul de reflecţie cu orientare de dreapta Libertad y Desarrollo (Libertate şi dezvoltare), care a marcat 20 de ani de la înfiinţare.
"Integrismul islamic, care a ucis mai mulţi mulsulmani decât păgâni sau creştini, reprezintă o minoritate şi este bazat pe convingeri politice şi religioase care sunt atât de anacronice şi incompatibile cu modernitatea, încât nu vor putea învinge cultura occidentală", a spus el.
"Dar trebuie să ştim să ne apărăm, pentru a nu permite ca, prin utilizarea instituţiilor libertăţii, ei să se infiltreze în societăţile noastre şi să semene teroarea", a adăugat Vargas Llosa, subliniind însă că lupta democraţiilor împotriva extremismului nu trebuie să ducă la încălcarea libertăţilor.
"Teroarea a făcut deseori democraţiile să renunţe la cuceriri democratice fundamentale, dar nu putem permite acest lucru. Democraţia nu poate începe să folosească armele teroriştilor", a adăugat scriitorul peruan.