Peruanul Mario Vargas Llosa a câştigat, joi, Premiul Nobel pentru Literatură.
"În sfârşit, s-a făcut dreptate!" ar putea exclama fanii scriitorului peruan, după ani întregi în care Llosa părea a fi câştigătorul detaşat al acestui premiu, fără însă ca juriul comitetului Nobel să îl bage în seamă. Acum, acelaşi comitet a decis să-i acorde distincţia pentru literatură pe 2010. Motivarea juriului: pentru "cartografierea structurilor puterii", potrivit site-ului nobelprize.org.
Mario Vargas Llosa s-a născut la 28 martie, 1936, în Peru şi este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori din America latină şi, în acelaşi timp, unul din cei mai importanţi romancieri şi eseişti din întreaga lume.
Scriitorul peruan a declarat, în primul său interviu de după desemnarea sa ca şi câştigător al Nobelului că acest premiu semnifică recunoaşterea literaturii latino-americane şi a limbii spaniole, potrivit AFP.
"Nici nu credeam că ma aflu printre candidaţi. (...) Cred că acest premiu reprezintă o recunoaştere a literaturii latino americane şi a limbii spaniole, iar acest lucru ar trebui să ne bucure pe toţi. (...) Când m-au sunat, am crezut că e o farsă. Lui Alberto Moravia (scriitor italian) i s-a făcut o astfel de glumă perversă ", a spus romancierul.
Anunţul privind câştigătorul Premiului Nobel pentru literatură din 2010
Llosa în România
Llosa a vizitat până acum de două ori România: în 1995 şi în 2005. Cu ocazia ultimei vizite, Uniunea Scriitorilor i-a decernat Premiul Ovidius pentru "valoarea operei literare și contribuția la afirmarea libertății de expresie și a toleranței interetnice".
Mario Vargas Llosa, Nicolae Manolescu şi Mircea Martin
Sursa foto: Mediafax
De altfel, Llosa este unul dintre scriitorii preferaţi de cititorii români. Înainte de 1989 traducerile din opera sa se vindeau pe sub mână, iar după 1990 orice carte semnată de Llosa a intrat automat în topul vânzărilor.
Mario Vargas Llosa, alături de Gabriel Liiceanu la o conferinţă pe tema "Chipuri ale răului în lumea de azi", Neptun 2005
Sursa foto: Mediafax
Lucrarea care l-a făcut faimos pe scriitorul peruan este "Oraşul şi câinii". Printre cele mai semnificative opere semnate de acesta se mai numără şi "Războiul sfârşitului lumii", "Sărbătoarea ţapului", "Conversaţie la catedrala", "Casa Verde", "Matuşa Julia şi condeierul" şi "Cine l-a ucis pe Palomino Molero?".
Premiile Nobel
În anul 2009, premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitoarei germane de origine română, Herta Muller. Juriul Academiei din Stockholm şi-a motivat decizia de anul trecut prin "densitatea poeziei şi sinceritatea prozei cu care Herta Muller a descris plastic universul dezmoşteniţilor".
Ceremonia de decernare a premiilor Nobel a început luni, cu premiul pentru medicină, obţinut de britanicul Robert Edwards pentru contribuţia sa în domeniul tehnicilor de fertilizare în vitro.
Marţi, cercetătorii de origine rusă Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primit Nobelul pentru fizică, pentru cercetările legate de grafen.
Miercuri, cercetătorii Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi şi Akira Suzuki au primit Nobelul pentru Chimie, pentru studiile efectuate în domeniul sintezei organice.
Vineri va fi acordat Premiul Nobel pentru Pace, iar luni, cel pentru Economie.
Antena3.ro