"Am promis că astăzi (marţi - n.r.) voi anunţa cine este beneficiarul fondului Cioran. Am considerat că Academia Română, care are datoria de a conserva limba română, trebuie să păstreze aceste manuscrise", a spus George Brăiloiu.
Omul de afaceri George Brăiloiu urmează să primească Meritul Academic, pentru că a recuperat aceste manuscrise şi a decis să le doneze statului român.
"A fost o veste extraordinară care ne-a plăcut tuturor şi a plăcut tuturor celor interesaţi. Este un gest formidabil", a apreciat acad. Eugen Simion.
Cele 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran au fost vândute pentru 500.000 de euro. Suma a fost considerată prea mare de Ministerul Român al Culturii, care nu a participat la licitaţie.
"Statul a avut 2 reprezentanţi - TVR şi Biblioteca Centrală Universitară. Felicit gestul lui Brăileanu şi alţii să-i urmeze exemplul", a spus premierul Emil Boc.
De ce nu a participat Ministerul Culturii la licitaţie
Ministerul Culturii s-a scuzat pentru neparticiparea la licitaţia pentru manuscrisele lui Cioran.
"Nu am ştiut de licitaţie, în ultima clipă am aflat şi nu am avut cum să participăm la licitaţie", a explicat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Statul român nu a participat nici la licitaţiile pentru operele lui Brâncuşi. Mai mult de 80% din opera sculptorului a ajuns în străinătate. Potrivit Ministerului de Externe, repatrierea rămăşiţelor lui Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade şi Emil Cioran trebuie analizată în virtutea rolului pe care aceştia l-au avut pentru patrimoniul cultural universal.
"Eventuala repatriere ar scoate numele celor trei de pe lista figurilor culturale internaţionale care îşi găsesc odihna în aceste locuri", a declarat Doris Mircea, directorul departamentului de Comunicare din MAE.
Academia Română se pregăteşte să editeze în celebra ediţie de tip Pleiade, în două volume, toate scrierile româneşti ale lui Emil Cioran.