Proiectul va ajuta oamenii să înţeleagă mai bine iudaismul şi creştinismul timpuriu, susţine Shuka Dorfman, directorul IAA. „Am reuşit să recrutăm cele mai bune minţi şi mijloace tehnologice pentru a conserva această comoară culturală fără egal, care ne aparţine tuturor, astfel încât publicul va putea accesa istoria în toată splendoarea ei, cu doar un click al mouse-ului”, a declarat Dorfman.
Manuscrisele din Marea Moartă, reprezentând 30.000 de fragmente de la 900 de manuscrise, sunt considerate de către mulţi istorici una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute vreodată.
Manuscrisele antice din piele, papyrus şi cupru au fost descoperite în 1947, de către un păstor nomad, într-o peşteră din apropierea Mării Moarte. În anii care au urmat au fost găsite apoi mai multe fragmente din manuscrise.
Acestea au o vechime de 2.000 de ani şi dezvăluie detalii cu privire la dezvoltarea iudaismului în timpul perioadei elenistice, şi a făcut lumină în privinţa relaţiei dintre tradiţiile religioase iudaice şi cele ale creştinismului timpuriu.
Proiectul va fi pus în practică cu ajutorul celor mai noi tehnologii, prin intermediul cărora manuscrisele vor fi scanate şi apoi introduse într-o bază de date. „Acestea prezintă o copie autentică a manuscrisului, şi odată ce vor ajunge online nu va mai fi nevoie să expunem originalele”, a declarat Pnina Shor, project manager al IAA.