Antena 3 CNN Actualitate Cultură Manifestări în ţară şi în străinătate de Ziua Culturii Naţionale

Manifestări în ţară şi în străinătate de Ziua Culturii Naţionale

2 minute de citit Publicat la 10:42 15 Ian 2015 Modificat la 10:42 15 Ian 2015
eminescu.jpg
Ziua Culturii Naționale eate marcată, la 15 ianuarie 2014, printr-o serie de manifestări organizate nu doar în țară, ci și în străinătate, notează Agerpres.

În Capitală, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, și Corul de cameră Preludiu condus de Voicu Enăchescu susțin un concert la Ateneul Român în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, informează Centrul Național de Artă Tinerimea Română.

Concertul începe la ora 19.00 și este organizat de Ministerul Culturii. Cele două soliste ale serii sunt soprana Valentina Naforniță și violonista Ioana Cristina Goicea, una dintre cele mai apreciate artiste ale noii generații de muzicieni români. Celebrând Ziua Culturii Naționale, muzicienii propun un program care include piese de Enescu, Mozart, Verdi, Rogalski și Ceaikovski.
 
În aceeași seară, la sala de concerte a Centrului Național de Artă Tinerimea Română, are loc un spectacol de muzică și poezie intitulat "Dor de Eminescu". La această manifestare, ansamblul Archaeus al Tinerimii Române a invitat o serie de actori cunoscuți precum Adrian Păduraru, Manuela Ciucan, Iuliana Nistor alături de pianiștii Mădălina Pașol și Dan Ardelean și de baritonul Valentin Vasiliu.

În foaier, este găzduită o expoziție de fotografie dedicată figurilor importante de actori care au recitat poeme eminesciene de-a lungul timpului, semnată de fotograful Daniel Faluveghi.

Tot în București, joi, 15 ianuarie 2015, la ora 19.00, are loc în Foaierul Operei Naționale, spectacolul ''Remember Eminescu'', invitat special fiind actrița Mihaela Rădescu. Își dau concursul mezzosoprana Maria Jinga și baritonul Ion Radu, instrumentiștii Cristian Balaș (vioară), Luiza Cîrlan (flaut), Ștefan Doniga (pian), Claudia Mihalache (violă), Eugeniu Olaru (clarinet).

În program — poezii și scrisori ale lui Mihail Eminescu și lieduri și piese instrumentale de Mihail Andreescu Skeletty, Carmen Petra Basacopol, Mircea Chiriac, Gheorghe Dima, Felicia Donceanu, Aurel Eliade, George Enescu, Vasile Jianu, George Ștefănescu, Lucian Teodosiu.
 
Tot în ziua 15 ianuarie este vernisată și expoziția de carte de la ICR New York, intitulată "Literatura română de la marii clasici la avangardă", care a selectat din biblioteca institutului mari scriitori români, clasici, moderni și contemporani, și câteva din volumele lor care au marcat definitiv istoria și valorile literaturii române. Expoziția mai conține, pe lângă volumele scriitorilor, și câteva copii după manuscrisele lor.

Totodată, în ziua de 17 ianuarie, directorul ICR New York, dr. Doina Uricariu, susține conferința "Eminescu: Scrisoarea continuă", în cadrul unui amplu simpozion ce va dura toată ziua și care se desfășoară sub auspiciile Cenaclului literar "Mihai Eminescu", condus de scriitorul Theodor Damian.

La Paris, o expoziție de pictură și sculptură Silvia Radu este vernisată cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în Galeria Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris; expoziția este deschisă până la 13 februarie. Scriitoarea Florina Ilis își lansează vineri, 16 ianuarie, romanul "Viețile paralele" — "Les Vies paralleles", la sediul Institutului Cultural Român (ICR) de la Paris.

×
Etichete: Mihai Eminescu
x close