Actriţa Maia Morgenstern i-a acordat un interviu Elei Crăciun, prezentatoarea ştirilor matinale din weekend la Antena 3, în care a vorbit despre actorie, teatru, despre meseria de mamă, dar şi despre viaţă.
Ela Crăciun: Sunt onorată ca ați acceptat (este adevarăt, foarte greu) să avem acest dialog, și pentru acest lucru vă sunt profund recunoscătoare . Sunteți actriță, director de teatru, mamă. Ce stă la baza succesului, talentul sau puterea interioară?
Maia Morgenstern: Cred că talentul este puterea interioară, dar nu am o definiţie a talentului. Nu am sentimentul că eu cunosc definiţia talentului. Sunt coordonate, sunt principii care pot să compună succesul. Poate fi succesul de moment, acela care te poate bucura, de altfel, viața poate şi trebuie să fie făcută şi din bucurii mărunte. Şi sunt marile momente, în clipe în care am simţit efectiv că mi se desface pieptul de durere, de emoţie, de bucurie. Cel puţin aşa a funcţionat la mine existenţa. Însă bucuriile mărunte trebuie să fie preţuite. Din păcate învăţăm să le preţuim atunci când le pierdem. Revenind la talent, acesta poate fi compus şi din putere interioară. Poate că cel mai bine a spus-o, cel puţin până acum, Cehov în Pescăruşul: să ştii să-ţi păstrezi, să ştii să-ţi porţi crucea, fără să-ţi pierzi credinţa. Atunci când lucrurile par pierdute, când trebuie să ai curajul să încerci să te reinventezi, când eşti cenuşă şi când cenușă-i totul în jurul tău, cel puţin să existe dorinţa de a renaşte.
Ela Crăciun: Rămâne ceva care vă dă putere să mergeţi mai departe, să vă reinventaţi ? Cine vă susţine necondiţionat?
Maia Morgenstern: Nimeni nu mă susţine necondiţionat, nimeni! Mint, cred că exagerez acum de dragul de a spune vorbe mari. Cred că încrederea nezdruncinată a mamei în mine şi critica permanentă a tatălui, au sădit în mine şi au stimulat nevoia de mai bine, de a mă perfecţiona, acel perfecţionism, pe care cred că îl aveam în mine, dar pe care l-a ascuţit tata, criticându-mă neîncetat: „aia nu-i destul de bine”, „aia e prost”, „aia e superficial”, „nu te mulţumi să spui că merge şi aşa”.
Ela Crăciun: În momentul în care eşti criticat nu ajungi să crezi că nu eşti bun, că nu eşti suficient de ambiţios, că nu eşti capabil?
Maia Morgenstern: E obligatoriu să crezi că ceva nu e bine. Şi să cauţi ce nu e bine. Să ai curajul să vezi unde greşeşti şi să te îndrepţi.
Ela Crăciun: Deci nu gândirea pozitivă funcţionează în cazul dumneavoastră.
Maia Morgenstern: Nu aşa se pune problema. Câteodată gândirea pozitivă funcţionează, câteodată respectul de sine, dar şi critica. Să accepţi critica, în sensul de a avea curajul să vezi ce nu este bine şi ce trebuie corectat, să te întrebi de ce ar exagera cineva cu critica. Trebuie să te pună pe gânduri şi să te facă să te întrebi ce ar putea fi îmbunătăţit. Şi atunci, dacă poate fi îmbunătăţit, atunci să fie.
Citeşte interviul integral pe elacraciun.ro
Citeşte interviul integral pe elacraciun.ro