Antena 3 CNN Actualitate Cultură ?Lumea astăzi?, ultimul volum al colecţiei Financiarul: Marea Enciclopedie a Cunoaşterii!

?Lumea astăzi?, ultimul volum al colecţiei Financiarul: Marea Enciclopedie a Cunoaşterii!

3 minute de citit Publicat la 12:29 11 Iun 2009 Modificat la 12:29 11 Iun 2009
?Lumea astăzi?, ultimul volum al colecţiei Financiarul: Marea Enciclopedie a Cunoaşterii!
Financiarul vă oferă Vineri, 12 iunie, ?LUMEA ASTĂZI?, cel de-al şaselea volum şi ultimul al MARII ENCICLOPEDII A CUNOAŞTERII, care prezintă evoluţia elementelor fără de care omul modern nu îşi poate imagina viaţa: muzica, filmul, mass-media, internetul. Păstrarea sănătăţii este de asemenea o preocupare majoră contemporană. Colecţia MARII ENCICLOPEDII A CUNOAŞTERII este urmată pe 19 si 26 iunie de 2 volume dedicate ROMANIEI din MAREA ISTORIE ILUSTRATA a LUMII.

MUZICA. În Evul Mediu, centrele culturale era reprezentate de bisericile şi mânăstirile creştine. Aici erau copiate textele muzicale pentru generaţiile viitoare. Portativul cu cinci linii, probabil o invenţie a spaniolilor, indică înălţimea sunetelor, încă din secolul XIII, în timp ce notele muzicale scrise indică duratele, începând cu secolul XIV. Primul teatru de operă a fost înfiinţat la Veneţia în 1637, dând un impuls noului gen de teatru, de data asta cântat. S-au constituit două tipuri principale de operă: opera seria (operă serioasă - bazată pe subiecte istorice şi mitologice) şi opera buffa (opera bufă - cu personaje comice în tradiţia commedia dell'arte). ?Orfeu?, compusă în 1607 de Claudio Monteverdi pentru celebrarea nunţii ducelui de Mantova, este considerată prima operă din istoria muzicii.

FILMUL. Primul cinematograf american s-a deschis în 1902 la Los Angeles. În 1914, Hollywood-ul era deja centrul cinematografiei americane. ?Cântăreţul de jazz? a fost prima peliculă sonoră din istoria cinematografului, dar avea încă prea multă trasături ale filmului mut. După al doilea Război Mondial, s-a produs o nouă diversitate în film, prin apariţia unor noi genuri cinematografice: ştiinţifico-fantastic, noir, thrillerele lui Alfred Hitchcock. Abia la sfârşitul anilor 1960 actorii de culoare au devenit protagonişti în filme de succes. Primul film cu un buget mai mare de 200 de milioane de dolari a fost King Kong (2000). Eroii de acţiune ? Terminator, Rocky - au devenit noile staruri.

MASS MEDIA. Presa, radioul, televiziunea şi internetul reprezintă o constantă a lumii moderne. Televiziunea nu a trezit prea mult interes la început. Primul program obişnuit de televiziune a fost difuzat în 1935, în Germania. Naziştii au utilizat televiziunea ca instrument de propagandă. După 1945 televiziunea s-a răspindit rapid. De la 15 milioane de telespectatori în 1952 în SUA s-a ajuns la 100 de milioane de telespectatori, zece ani mai târziu. În întreaga lume există astăzi peste 300.000 de ziare şi reviste, aproximativ 30.000 de posturi de radio, 3.000 de canale de televiziune. Potrivit studiilor, peste 400 de miliarde de dolari se cheltuiesc pentru publicitatea în mass-media.

MEDICINĂ ŞI SĂNĂTATE. Menţinerea sănătăţii este una dintre cele mai importante preocupări ale omului modern. Progresele medicinei au crescut speranţa de viaţă şi au îmbunătăţit sănătatea populaţiei. Bolile din societăţile industrializate sunt adesea legate de muncă şi de modul de viaţă. Bolile de inimă sau anumite tipuri de cancer pot apărea din cauza alimentaţiei incorecte şi a abuzului de alcool, a sedentarismului şi fumatului. Numai în SUA se cheltuiesc anual aproximativ 24 de miliarde de dolari pentru tratarea acestor probleme. Astmul este cel mai des întâlnit în rândul copiilor. În prezent, această boală afectează aproximativ 300 de milioane de oameni.

Pachetul ziar + volumul VI al ?Marii Enciclopedii a Cunoaşterii ? ?LUMEA ASTĂZI? costă 14.9 lei şi se distribuie împreună cu ediţia din 12 iunie a Financiarului.

Succesiunea volumelor a fost următoarea:
1. Volumul 1 - UNIVERSUL şi PAMÂNTUL (vineri, 8 mai)
2. Volumul 2 ? ŞTIINŢĂ şi PROGRES ( vineri, 15 mai)
3. Volumul 3 - SOCIETATE şi ECONOMIE (vineri, 22 mai)
4. Volumul 4 - RELIGIE şi FiLOZOFIE (vineri, 29 mai)
5. Volumul 5 ? ARTĂ şi LITERATURĂ (vineri, 5 iunie)
6. Volumul 6 - LUMEA ASTĂZI (vineri, 12 iunie)

Urmează:

Vineri, 19 iunie: MAREA ISTORIE ILUSTRATĂ - ROMÂNIA volumul 1 (De la începuturi la Iancu de Huneadoara)
Vineri, 26 iunie: MAREA ISTORIE ILUSTRATĂ - ROMÂNIA volumul 2 (De la Mihai Viteazu la Uniunea Europeană)

MAREA ENCICLOPEDIE A CUNOAŞTERII este cea mai nouă colecţie editorială lansată de Financiarul, după MAREA ISTORIE ILUSTRATĂ A LUMII şi DESCOPERĂ LUMEA (2008). Pe lângă acestea, Financiarul a oferit cititorilor săi deopotrivă literatură de business şi de înţelegere a relaţiilor politico-economice internaţionale: ?Gândeşte ca un campion? şi ?Eşecul în afaceri. 10 reguli de urmat?, ?Putin şi noua Rusie?. Lor li se adaugă colecţia de articole Harvard Business Review şi Ghiduri Turistice Vizuale. Financiarul este editat de Media Casa Press, o companie a INTACT MEDIA GROUP.

Financiarul.com

×
Etichete: Financiarul
x close