Scriitorul şi publicistul francez Gonzague Saint Bris, figură marcantă a romantismului modern, şi-a pierdut viaţa în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 69 de ani, în urma unui accident de maşină petrecut pe un drum secundar din Normandia, informează AFP.
Romancierul, a cărui ultimă operă, "Les Aristocrates rebelles", urmează să fie lansată la 30 august, călătorea împreună cu prietena sa Alice Bertheaume în apropiere de Pont l'Eveque (nord-vest) când, din motive necunoscute, autovehiculul în care se aflau a intrat în coliziune cu un copac.
"Şocul a fost foarte violent", a declarat pentru AFP primarul comunei Saint-Hymer în care s-a petrecut accidentul, Joël Lebrun. Acesta a vorbit despre "pierderea controlului vehiculului" şi a menţionat că a văzut motorul pe drum, la câţiva metri de maşină.
Aflată la volan la momentul accidentului, prietena scriitorului a fost grav rănită şi a fost spitalizată.
Istoric, romancier, eseist, publicist, Gonzague Saint Bris este autorul a cincizeci de cărţi, inclusiv douăzeci de biografii, dintre care se remarcă cea a marchizului de Sade, a generalui La Fayette, a lui Alfred de Musset şi Alfred de Vigny.
Împătimit de istorie, scriitorul cu părul lung, fascinat de romantici, a devenit celebru în 2002 după lansarea romanului "Les Vieillards de Brighton", recompensat cu premiul Interallié.
Gonzague Saint Bris a fost, de asemenea, jurnalist, el scriind pentru Le Figaro, France Soir, Elle şi Paris Match. De asemenea, a fost gazda unei emisiuni la Europa 1.
"Ce tristeţe!", a declarat romanciera Tatiana de Rosnay după aflarea veştii morţii scriitorului pe care l-a descris drept un om "elegant, efervescent, unic".
Născut la 26 ianuarie 1948 într-o familie cu şapte băieţi şi o fată, Gonzague Saint Bris a fost moştenitorul unei familii care a deţinut castelul Clos-Luce din apropiere de Amboise, reşedinţa lui Francisc I al Franţei şi ultima locuinţă a lui Leonardo Vinci, mai arată sursa citată.
Bunicii săi, cărora le-a dedicat cartea care va fi lansată la sfârşitul lunii, au decedat în timpul deportării în urma acţiunilor din timpul Rezistenţei franceze.