Bogdan-Ion Jelea, istoric și politolog, și-a publicat – în prezența a peste 100 de personalități ale mediului universitar și politic – cartea „Avatarurile populismului național românesc în primii 100 de ani: de la Mișcarea pașoptistă la Mișcarea legionară”, având la bază lucrarea sa de doctorat, susținută la SNSPA în anul 2023.
Editura Oscar Print a organizat, împreună cu Biblioteca Academiei Române, o lansare de carte inedită, tema aleasă fiind extrem de actuală în dezbaterea publică de astăzi - populismul.
Lansarea de carte a reunit peste 100 de personalități ale mediului universitar și politic, foști și actuali miniștri, prim-miniștri, parlamentari și europarlamentari, prilejuind o dezbatere deschisă moderată de autor și de Profesorul Andrei Țăranu, care semnează și prefața volumului.
”Considerând legionarismul drept o formă de populism autohton inspirat din zona fascismului european, autorul reconstituie și analizează cu talent o perioadă frământată, așezată sub un unghi original, capabil să inspire căi originale de interpretare a trecutului“, a spus Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, citat de Gândul.
Bogdan-Ion Jelea a realizat prin această carte o analiză profundă a populismului, pe care îl plasează în cadrul său european și internațional, demonstrând legătura dintre ideologiile naționale din România și curentele similare din Europa, notează Evenimentul Zilei.
Populismul este abordat ca un concept istoric cu multiple fațete, reflectând atât aspirațiile de unitate și independență ale românilor din secolul al XIX-lea, cât și mișcările extremiste din perioada interbelică, precum legionarismul. Autorul descrie legionarismul drept o formă de populism local inspirat din fascismul european, oferind astfel o perspectivă unică asupra modului în care ideologiile externe au influențat istoria românească.
Licențiat în Management, la ASE, și în Istorie la Universitatea București, autorul și-a completat pregătirea formală în zone diverse, fiind absolvent a trei programe de Masterat: Științe Militare și Informații la Universitatea Națională de Apărare Carol I, Comunicare și Relații Publice și Construcție Politică și Management Electoral în cadrul SNSPA.
Pasiunea didactică și pedagogică, alături de experiența instituțională și administrativă de peste 20 de ani l-au readus în prezent la Academia de Studii Economice, unde este cadru didactic asociat, la cursul de Guvernanță modernă.