Istoricii, manualele şi filmele i-au dezinformat sistematic pe români, susţine profesorul Marius Diaconescu. El a vorbit, în cadrul unei emisiuni de la Radio RFI, tocmai despre miturile istorice întipărite în memoria colectivă a românilor. Printre acestea se numără bătălia de la Călugăreni, câştigată de Mihai Viteazul, bătălia de la Rovine a lui Mircea cel Bătrân, sau presupusa prietenie a lui Vlad Ţepeş cu Ştefan cel Mare.
?După 20 de ani de la Revoluţie, suntem încă tributari istoriografiei comuniste naţionaliste. (...) Din păcate, încă predomină în cărţile de istorie o imagine falsă a domnitorilor români pe care copiii şi-o însuşesc?, a declarat profesorul Marius Diaconescu.
Istoricul a discutat despre bătălia de la Călugăreni, considerată de români un mare succes. El susţine însă că adevărul este altul.
?Până la un punct, Mihai Viteazul a provocat pierderi însemnate armatei otomane, dar seara s-a retras de pe câmpul de bătălie în munţi. Turcii au ocupat şi Bucureştiul, dar şi oraşul Târgovişte. Mihai a fost conştient că nu putea singur să faca faţă armatei otamane şi de aceea s-a retras în munţi şi a aşteptat sprijinul lui Sigismund. Cum putem vorbi de o victorie la Călugăreni când stăpânii în ţară erau turcii şi nu Mihai Viteazul??, a spus Diaconescu.
În privinţa bătăliei de la Rovine, în care toată lumea crede că Mircea cel Bătrân l-a învins pe Baiazid, istoricul susţine că ?nu este nimic adevărat pentru că după bătălia de la Rovine, Mircea cel Bătrân stă aproape doi ani şi jumătate în Transilvania. Dacă ar fi câştigat bătălia ce căuta în martie 1395 la Braşov şi se închina regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg? De ce de patru ori a încercat armata ungară să îl repună pe tronul Ţării Româneşti pe Mircea cel Bătrân şi nu a reuşit pentru că au venit turcii întotdeauna şi l-au alungat pe Mircea? A fi patriot nu înseamnă să fii mincinos. Patriotismul nu se măsoară în minciuni?.
Profesorul Marius Diaconescu este de părere că românii învaţă în prezent mai multe de la televizor decât din cărţile de istorie. ?În condiţiile în care ai o jumătate de pagină despre Ştefan cel Mare şi Iancu de Hunedoara în cărţile de istorie şi ai două, trei ore de film care se repetă, atunci românul învaţă istoria din filme. În general cam tot ceea ce este film istoric conţine multe mituri şi multe falsuri?, a mai spus istoricul.
Despre subiectul dezbătut la Radio RFI a scris şi historia.ro. Marius Diaconescu este lector doctor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. El a consultat arhive din Austria, Polonia, Ungaria, Vatican şi este autorul a mai multor cărţi şi studii.
Antena3.ro