Antena 3 CNN Actualitate Cultură Institutul Cultural Român din Viena organizează ?Lunga noapte a literaturii române?

Institutul Cultural Român din Viena organizează ?Lunga noapte a literaturii române?

Institutul Cultural Român din Viena organizează ?Lunga noapte a literaturii române?
22 Noi 2008   •   13:50

?Lunga noapte a literaturii române? va avea loc, sâmbătă, la sediul Institutului Cultural Român din Viena. Evenimentul se încadrează în seria de manifestări organizate cu ocazia târgului de carte din Viena, continuatorul unei tradiţii de 60 de ani a Festivalului Lecturii, desfăşurat în cadrul Primăriei Viena. Târgul de Carte - BuchWien08 şi ?Săptămâna Lecturii? au loc la Viena, în perioada 17-23 noiembrie. Cu acest prilej, ICR Viena, în parteneriat cu Asociaţia KulturKontakt, Uniunea Scriitorilor din Austria şi Centrul de Expoziţii Viena, s-a ocupat de prezentarea editurilor şi autorilor din România.
Pentru a face lecturile cât mai atractive, în condiţiile concurenţei foarte mari pe agenda evenimentului, ICR Viena a apelat la actori cunoscuţi de la Burgtheater şi Volkstheater care vor citi textele autorilor români. Sesiunile de lectură au fost programate în mai multe locuri. Se vor lectura fragmente ale autorilor: Adela Greceanu, ?Mireasa cu şosete roşii/ Die Braut mit roten Socken?; Ioana Nicolaie - ?O pasăre pe sârmă/ Ein Vogel auf dem Drahtseil?; Ştefan Agopian, ?Manualul întâmplărilor/ Handbuch der Geschichten?; Horia Ursu, ?Asediul Vienei/ Die Belagerung Wiens?.
Programele ICR Viena de promovare a literaturii române contemporane 2007-2008 au fost iniţiate în colaborare cu editura Polirom. Din 2007 există un parteneriat cu Institutul de Romanistică din cadrul Universităţii Viena pentru introducerea în curricula universitară a textelor autorilor români, cărora le-au fost organizate lecturi la ICR Viena, iar editura Polirom a fost solicitată să doneze Institutului de Romanistică volumele autorilor participanţi în program.
ICR Viena a derulat de asemenea programe în parteneriat cu KulturKontakt, cea mai importantă asociaţie austriacă care susţine cunoaşterea literaturii române contemporane în spaţiul de limbă germană, în cadrul cărora au fost lansate traducerile în limba germană ale unor autori precum Mircea Cărtărescu, Daniel Bănulescu şi Dan Lungu.
Printre autorii promovaţi în cadrul programelor ICR Viena se află: Ioan T. Morar, Vasile Ernu, Dan Lungu, Radu Pavel Gheo, Petre Cimpoeşu, Florin Lăzărescu, Filip Florian şi Matei Florian, Lucian Teodorovici, Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Ruxandra Cesereanu, Florina Ilis, Cecilia Ştefănescu, Doina Rusti, Gabriela Gavril.
Agerpres

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close