Gospodăria Rădeşti, construită după cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a fost donată Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” în anul 2008 de către proprietarul Costache Porumb împreună cu cele două fiice ale sale, Victoria Ciobotaru şi Eugenia Bejan. Donatorul a moştenit casa de la socrul său, Toma Porumb, iar acesta a primit-o de la tatăl său, oier originar din zona Sibiului, stabilit la Rădeşti în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
“În bunurile pe care le donăm, au fost investiţi mulţi ani din viaţă.
Fiecare colţişor din casă are amintirea lui, fiecare obiect are povestea lui, veselă sau tristă, dar românească, păstrând în ele frânturi din sufletele noastre de români.
Donăm aceste obiecte nu numai Muzeului Satului ci tuturor românilor pe care îi invităm să le admire şi să se regăsească în ele. Să fie pentru ei un îndemn spre mai bine, spre mai departe.“ (Costache Porumb,Victoria Ciobotaru, Dumitra Eugeniea Bejan).
Satul RĂDEŞTI este situat în partea de nord a judeţului Galaţi aproape de graniţa cu judeţul Vaslui. Cel mai apropiat oraş este Bârladul, la 24 km, în timp ce oraşul Galaţi se află la circa 80 km. Localitatea face parte din zona etnografică a Covurului. Atestarea documentară a localităţii s-a realizat, conform monografiei din 1958, în vremea domnitorului Ştefan cel Mare, printr-un document datând din 16 august 1495. Numele este atribuit căpitanului Radu Lozescu, care a fost însărcinat de către domnitor să recruteze oşteni din zona Bârladului pentru oastea cea mare.