Chiar şi acum fondul care poartă eticheta controversatului Mussolini are rezerve de peste 600 de milioane de euro. Tot din aceşti bani Vaticanul a cumpărat case în cele mai luxoase cartiere din Londra sau Paris şi Elveţia.
Însă nu totul s-a făcut prin tranzacţii transparente. Jurnaliştii britanici scot la iveală "efortul" pe care Vaticanul l-a depus pentru a ţine ascunsă provenienţa acestor fonduri. Clădirile cumpărate în Marea Britanie au fost achiziţionate prin intermediul firmei British Grolux, unde sunt acţionari majoritari doi bancheri cu puternice convingeri catolice.
Pentru că cei doi bancheri nu au răspuns întrebărilor jurnaliştilor, aceştia au mers la arhive. Se pare că firma British Grolux s-a format din fuziunea altor două companii, care la origini erau controlate de o firmă elveţian - Profima SA.
Mergând mai departe cu ancheta, jurnaliştii au descoperit că Profima este holdingul Vaticanului, controlată de Bernardino Nogara. Acest personaj ar fi gestionat banii care ar fi fost "donaţi" de Mussolini.
Banii aceştia ar fi jucat un rol foarte important în independenţa financiară a Vaticanului. "Micul, dar puternicul stat este stabil din punct de vedere financiar, oamenii care locuiesc aici nu vor fi săraci niciodată", a declarat John Pollard, de la Universitatea Cambridge.