Antena 3 CNN Actualitate Cultură Horaţiu Mălăele, la 56 de ani: Îmi urez să fiu sănătos, deştept, vesel, oportun şi util. Să fiu

Horaţiu Mălăele, la 56 de ani: Îmi urez să fiu sănătos, deştept, vesel, oportun şi util. Să fiu

3 minute de citit Publicat la 18:11 01 Aug 2008 Modificat la 18:11 01 Aug 2008
Horaţiu Mălăele, la 56 de ani: Îmi urez să fiu sănătos, deştept, vesel, oportun şi util. Să fiu
Unul dintre cei mai apreciaţi actori şi regizori de teatru din România, care a câştigat cu umorul său simpatia publicului, Horaţiu Mălăele, a împlinit vineri vârsta de 56 de ani. O vârstă la care aşteaptă premiera filmului "Nunta mută", ce reprezintă debutul său ca regizor de film. O vârstă la care îşi doreşte "să fie sănătos, să fie deştept, să fie vesel, să fie oportun, să fie util şi, în general, să fie".

Într-un interviu acordat Agerpres, cu ocazia împlinirii vârstei de 56 de ani, Horaţiu Mălăele, a împărtăşit câteva dintre pasiunile sale, unele deja ştiute de spectatori, cum ar fi grafica, altele mai puţin cunoscute, dar practicate cu aceeaşi plăcere, precum tenisul. "Se ştie deja că prima pasiune a fost cea pentru grafică. Am întâlnit un profesor exemplar de desen, am avut prieteni şi profesori care m-au învăţat să desenez gândind, acesta este şi motivul pentru care am apelat la caricatură. Îmi face mare plăcere ceea ce fac şi am şi avut o expoziţie în holul Teatrului Bulandra, pe care am îndrăgit-o foarte mult şi pe care o voi muta la Iaşi, în marea ei majoritate, câteva dintre lucrări fiind vândute", spune Mălăele.

Acesta menţionează însă că nicio pasiune nu este mai presus de alta, fie că e vorba de teatru, film, grafică sau tenis: "Nu contează nicio ordine. Îmi place mult să trec dintr-o barcă în alta. Nu oboseşti şi, foarte important, nu te plictiseşti. Nu cred că sunt un tip anormal, dar nici unul normal. Dar, dintr-un anumit punct de vedere, este bine, pentru că ne-normalitatea asta a mea a putut să mă plimbe dintr-o parte în alta şi să-mi ocupe într-un mod, cât de cât confortabil, viaţa".

Scenariul filmului "Nunta mută", unul dintre cele mai frumoase ale cinematografiei româneşti
Totodată, artistul a vorbit şi despre prima sa experienţă ca regizor de film, debutând în acest domeniu cu pelicula "Nunta mută", care va avea premiera în această toamnă, deşi filmările s-au terminat la începutul anului. "Premiera va avea loc în această toamnă în Franţa, pentru că filmul a fost cumpărat de un mare distribuitor francez, care se numeşte BAC Films şi care se ocupă de strategia acestuia. În România, premiera va fi, probabil, toamna târziu, filmul fiind gestionat aici de Castel Film", a declarat Horaţiu Mălăele pentru Agerpres.

El cataloghează scenariul filmului ca fiind unul dintre cele mai frumoase care s-au născut în cinematografia română. "Evident sunt subiectiv. Am avut în cap, de foarte mult timp, două scenarii de film cu care am tot încercat să stârnesc curiozitatea unor regizori sau a unor case de producţie. Le-am povestit de mii de ori toate părţile, încă de acum 25, dacă nu, 30 de ani. Nimeni nu le-a luat în seamă, deşi acum, după ce filmul stă să apară, foarte multe din cunoştinţele mele au sentimentul că ştiau de undeva scenariul, dacă nu cumva l-au scris chiar ele. Evident că puteau s-o şi facă, de vreme ce scenariul filmului ŤNunta mutăť este inspirat după un fapt real", a spus artistul.

Planuri pentru stagiunea din toamnă
Prima dragoste rămâne însă "incomparabil scena", care "se deschide tuturor fanteziilor". "Filmul este extrem de dificil pentru că trebuie să ţii comanda unei armate întregi, elementele sincretice sunt infinit mai multe. E foarte greu să fii regizor de film! Am înjurat mulţi regizori pentru filmele lor proaste. Acum însă, după experienţa primului meu film, gândesc altfel", a declarat Mălăele, care a vorbit şi despre planurile pentru stagiunea din toamnă. "Sunt în pregătire la Teatrul de Comedie cu spectacolul ŤO noapte furtunoasăť. Îmi mai doresc ca, într-un anturaj tânăr, să montez altfel ŤPuricele în urecheť, prin Ťaltfelť înţelegând să cobor piesa 200 de ani şi să o antrenez în zona commediei dell'arte, cu această echipă extrem de tânără şi doritoare de la Metropolis. Pregătesc şi un proiect pentru Bulandra, cu mine şi pentru mine, după ŤOameni sărmaniť de Dostoievski".

Despre Horaţiu Mălăele
Horaţiu Mălăele s-a născut pe 1 august 1952, la Târgu Jiu, şi a absolvit, în 1975, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", la clasa profesorului Octavian Cotescu. În timpul studenţiei, a jucat la Studioul Casandra, iar apoi s-a remarcat pe scenele de la teatrele Odeon şi Nottara. După 1982 s-a impus şi ca regizor de teatru, cu spectacole ce au fost jucate atât în ţară, cât şi în străinătate, precum "Puricele" de Georges Feydeau - Teatrul Nottara, "D'ale" după "D'ale carnavalului" de Ion Luca Caragiale - Teatrul Nottara, "Poiana boilor" după A.P. Cehov, Teatrul de Comedie, "Măscăriciul" după A.P. Cehov - Teatrul Bulandra sau "Revizorul" de N.V. Gogol - Teatrul de Comedie.

În ceea ce priveşte cinematografia, regizori importanţi au ales să îl distribuie în filmele lor, făcându-se astfel cunoscut publicului prin roluri în 'Pentru patrie', regia Sergiu Nicolaescu, 'Casa din vis', regia Ioan Cărmăzan, 'Divorţ din dragoste', regia Andrei Blaier, 'Această lehamite', regia Mircea Daneliuc sau 'Amen', regia Costa Gavras.

Antena3.ro

×
Parteneri
x close