Antena 3 CNN Actualitate Cultură Herta Muller, scriitoarea născută în Banat, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură

Herta Muller, scriitoarea născută în Banat, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură

2 minute de citit Publicat la 14:06 08 Oct 2009 Modificat la 14:06 08 Oct 2009
Herta Muller, scriitoarea născută în Banat, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură
Herta Muller, scriitoarea germană, născută în Banat, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură, potrivit nobelprize.org.

Potrivit Fundaţiei Nobel, premiul i-a fost acordat scriitoarei pentru "felul în care concentraţia poeziei şi francheţea prozei creionează imaginea celor deposedaţi de bunurile lor".

Muller s-a născut în apropiere de Timişoara, în 1953, într-o familie de şvabi expropriaţi de comunişti. A studiat germanistica la Timişoara şi a lucrat ca educatoare şi traducătoare. După ce a intrat în atenţia Securităţii, Muller a fost expediată pentru reeducare într-un ?mediu muncitoresc sănătos? la întreprinderea "Tehnometal".
În urmă cu 20 de ani, a emigrat în Germania, care a propus-o pentru premiul Nobel, în 1999, 2008 şi 2009.

Printre operele cele mai importante se numără Încă de pe atunci Vulpea era Vânătorul (Der Fuchs war damals schon der Jäger), Animalul inimii (Herztier), biografia Regele se-nclină şi ucide (Der König verneigt sich und tötet) şi Este sau nu este Ion, 2005.

HERTA MULLER, CÂŞTIGĂTOARE A PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURĂ




Nicolae Manolescu: Premiul este, fără îndoială, onorant pentru literatura română

După aflarea veştii, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a declarat, pentru Mediafax, că premiul acordat scriitoarei Herta Muller este, "fără îndoială, onorant pentru literatura română, chiar dacă ea trăieşte şi scrie în Germania".

"Aş spune, înainte de orice, că este un premiu meritat de o scriitoare valoroasă şi de o prezenţă activă în ultimii ani în lumea culturală europeană. Faptul că i s-a acordat premiul pentru modul în care opera sa prezintă dezrădăcinarea arată că nu pot fi ignorate rădăcinile româneşti ale Hertei Muller", a mai declarat Manolescu pentru sursa citată, adăugând că "ea este născută aici, a trăit aici, ştie foarte bine cum merg lucrurile în România, nu a uitat ce s-a întâmplat şi nu a pierdut contactul cu România".


În istoria premiului Nobel au mai fost doi câştigători de origine română

George Emil Palade, medic şi om de ştiinţă american, născut în România, specialist în biologia celulară, a primit premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în anul 1974, pe care l-a împărţit cu Albert Claude şi Christian de Duve. Elie Wiesel, un scriitor evreu american originar din Sighetu Marmaţiei, supravieţuitor al Holocaustului, a primit Nobelul pentru Pace în 1986.

Un alt mare savant român, Nicolae Paulescu, a ?ratat? premiul, după ce candienii Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best, au primit distincţia pentru medicină şi Fiziologie, în 1923, pentru descoperirea insulinei, deşi studiile lor fuseseră precedate de cele ale cercetătorului român. În 1969, meritele lui Paulescu au fost recunoscute de Fundaţia Nobel, o ?reparaţie istorică? nemaifiind, totuşi, posibilă.

Herta Muller despre cultura din România:




Antena3.ro

×
x close