?În manualele din şcolile din România nu apare niciun text al scriitoarei Herta Muller şi vorbim aici de manualele pentru clasele a XII, pentru că textele ei sunt dificile şi complicate pentru a fi înţelese de către elevii din anul liceal terminal?, explică pentru Antena3.ro reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.
Tot ei adaugă pentru Antena3.ro că Herta Muller a fost enumerată în urmă cu zece ani în anumite manuale, însă acum niciun un text sau un fragment dintr-o operă a scriitoarei nu e studiat în şcolile româneşti, nici în limba romană, nici în cea germană.
HERTA MULLER DESPRE CULTURA ROMÂNĂ
Herta Muller, scriitoarea germană, născută în Banat, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2009. Potrivit Fundaţiei Nobel, premiul i-a fost acordat scriitoarei pentru "felul în care concentraţia poeziei şi francheţea prozei creionează imaginea celor deposedaţi de bunurile lor".
Muller s-a născut în apropiere de Timişoara, în 1953, într-o familie de şvabi expropriaţi de comunişti. A studiat germanistica la Timişoara şi a lucrat ca educatoare şi traducătoare. După ce a intrat în atenţia Securităţii, Muller a fost expediată pentru reeducare într-un "mediu muncitoresc sănătos" la întreprinderea "Tehnometal".
În urmă cu 20 de ani, a emigrat în Germania, care a propus-o pentru premiul Nobel, în 1999, 2008 şi 2009.
Printre operele cele mai importante se numără Încă de pe atunci Vulpea era Vânătorul (Der Fuchs war damals schon der Jäger), Animalul inimii (Herztier), biografia Regele se-nclină şi ucide (Der König verneigt sich und tötet) şi Este sau nu este Ion, 2005.
Antena3.ro