Antena 3 CNN Actualitate Cultură Gheorghe Dinică a murit la vârsta de 75 de ani, în urma unui stop cardiac

Gheorghe Dinică a murit la vârsta de 75 de ani, în urma unui stop cardiac

2 minute de citit Publicat la 13:27 10 Noi 2009 Modificat la 13:27 10 Noi 2009
Gheorghe Dinică a murit la vârsta de 75 de ani, în urma unui stop cardiac
Maestrul Gheorghe Dinică s-a stins din viaţă astăzi, la vârsta de 75 de ani.

Cunoscutul actor a fost internat în spital pe 22 octombrie, fiind diagnosticat cu bronhopneumonie severă şi o afecţiune renală. Iniţial, medicii au vorbit de o uşoară ameliorare a stării sale de sănătate, dar după mai multe zile petrecute în spital şi în ciuda eforturilor depuse de doctori, Gheorghe Dinică nu a răspuns tratamentului administrat.

Medicii anunţaseră în cursul zilei de astăzi că starea actorului "se menţine extrem de critică", după ce, cu o zi în urmă, acesta suferise o operaţie de colecist.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Spitalul Floreasca, Gheorghe Dinică a încetat din viaţă în urma unui "stop cardiac sub ventilaţie mecanică şi electrostimulare cardiacă", medicii încercând să îl resusciteze timp de aproximativ 30 de minute.

Gheorghe Dinică a fost unul dintre cei mai iubiţi actori ai scenei româneşti, reuşind să însufleţească sute de personaje, care au ajuns direct la inimile publicului.




A MURIT GHEORGHE DINICĂ



Gheorghe Dinică s-a născut în Bucureşti la 1 ianuarie 1934. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea, în anul 1961. A debutat ca actor în filmul "Străinul", în anul 1963 şi a jucat în peste 60 de filme.

Cele mai cunoscute producţii cinematografice în care a jucat sunt "După-amiaza unui torţionar", "Prin cenuşa imperiului", "Filantropica", "Turnul din Pisa" sau "Orient Expres".

GHEORGHE DINICĂ, ALĂTURI DE JEAN CONSTANTIN, ÎN REVANŞA



Gheorghe Dinică a jucat aproape 60 de ani pe scenele celor mai mari teatre din România. A debutat la Teatrul Mic, apoi a urcat pe scena Teatrului de Comedie,Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon şi Teatrul Naţional. Printre cele mai cunoscute piese se numără O scrisoare pierdută, Noaptea regilor, O noapte frutunoasă sau Take, Ianke şi Cadâr.

Dinică a cucerit publicul prin rolurile sale.


În ultimii ani, actorul a jucat în mai multe seriale de televiziune, câştigând şi mai mulţi admiratori. Pentru rolurile interpretate de-a lungul vieţii, marele actor a primit numeroase premii şi distincţii. A primit titlul de Doctor Honoris Causa, oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. UNITER i-a oferit în 1999 premiul de
excelenţă. Totodată, el a primit Ordinul ?Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer.

Din 2002, Gheorghe Dinică era şi societar de onoare al Teatrului Naţional ?I.L.Caragiale".



De asemenea, Dinică a fost şi un mare iubitor al muzicii. El a înregistrat un album de romanţe, dar şi două de muzică lăutărească, în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu.

GHEORGHE DINICĂ - SUNT VAGABONDUL VIEŢII MELE


Sursă foto: gheorghedinica.ro

Antena3.ro





×
x close