Antena 3 CNN Actualitate Cultură George Ivașcu: Guvernul României a aprobat astăzi alocarea sumei de 1 miliard de euro pentru Cultură, în acord cu programul de guvernare și Convenția Națională pentru Cultură

George Ivașcu: Guvernul României a aprobat astăzi alocarea sumei de 1 miliard de euro pentru Cultură, în acord cu programul de guvernare și Convenția Națională pentru Cultură

3 minute de citit Publicat la 16:27 19 Iul 2018 Modificat la 16:27 19 Iul 2018
o_1cipbiv1v1r34a0cgjuoher6u8.jpg

Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, a adoptat în ședința de guvern de astăzi, 19 iulie 2018, Ordonanța de Urgență pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul Culturii. Acest pas vine în contextul Centenarului Marii Uniri, luând în considerare faptul că susţinerea, protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural duc la conştientizarea valorii acestuia pentru comunitate, întărind totodată poziţionarea Culturii ca important pilon al dezvoltării durabile. 

”Guvernul României a făcut astăzi un pas extrem de important în direcția corectă, ținând cont de necesitatea reglementării de urgență a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare și pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt. Din păcate, ani mulți de dezinteres administrativ și politic ne-au adus în situația actuală în care, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale se află în imposibilitatea de a exercita dreptul de preemțiune cu privire la imobile monumente istorice și bunuri culturale mobile clasate, statul român pierzând astfel șansa de a achiziționa bunuri de valoare inestimabilă pentru patrimoniul său cultural. Guvernul României arată cu acest prilej că susține îmbunătățirea și modernizarea societății românești prin crearea unui sistem de priorități culturale, fiind absolut necesară dezvoltarea unui mecanism transparent și competitiv de achiziții care să înlesnească intrarea în patrimoniul național al creațiilor contemporane de valoare”, a explicat Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu.

Astfel, se aprobă în bugetul Ministerului Culturii și Identității Naționale, pentru implementarea Programului, alocarea sumei de 1 miliard de euro, în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale. Guvernul susține îmbunătățirea și modernizarea societății românești prin crearea unui sistem de priorități culturale, în funcție de obiectivele programului de guvernare și în acord cu obiectivele majore strategice cuprinse în Convenția Națională pentru Cultură, votată în Congresul PSD din luna martie a acestui an.

Programul are ca scop general finanțarea următoarelor categorii de cheltuieli de investiții:
a) achiziția de imobile monumente istorice și de bunuri culturale mobile clasate, prin exercitarea dreptului de preemțiune al statului, în condițiile legii;
b)    construirea de obiective culturale, reprezentând construcții cu destinație culturală sau în care se desfăşoară activităţi în domeniul cultural, de informare şi de educaţie permanentă, se oferă servicii culturale de utilitate publică, cu rol în asigurarea coeziunii sociale şi a accesului la informaţie;
c)    realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare şi/sau modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, definite la art. 3 lit. a) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, înscrise în Lista monumentelor istorice, actualizată, cu respectarea prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d)    realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare şi/sau modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a obiectivelor culturale cum ar fi biblioteci, muzee, centre culturale, instituţii de spectacole sau concerte, și alte obiective cu destinație culturală.
Beneficiarii Programului sunt autorităţile administraţiei publice centrale, inclusiv Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, precum şi instituțiile aflate în subordine, indiferent de sistemul de finanțare, și autorităţile administraţiei publice locale.

Așadar, actul normativ ține cont de importanţa, complexitatea şi diversitatea proiectelor destinate realizării, extinderii, reabilitării, modernizării şi punerii în valoare a obiectivelor culturale. Astfel, se au în vedere priorităţile privind protejarea monumentelor istorice formulate de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, necesitatea şi oportunitatea lucrărilor de intervenţie, reprezentativitatea obiectivelor alese şi asigurarea echilibrului din punct de vedere tematic, regional şi al valorii lor culturale.

“Prin asigurarea de urgenţă a unui mecanism de finanţare care să permită realizarea de investiţii în domeniul culturii, se asigură realizarea interesului general care vizează respectarea principiului constituţional referitor la dreptul privind accesul la cultură. Statul are obligația de a adopta măsuri care să asigure conservarea patrimoniului cultural aflat astăzi, în ansamblul său, într-o criză care trebuie stopată. Și pentru că eu cred din tot sufletul în Educație prin Cultură, cred că în anul Centenarului Marii Uniri, este momentul oportun ca din România mea, din România ta, din România lui, să începem să facem România noastră”, a mai arătat Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu.

Mai mult, acesta reamintește că, nu mai târziu de ieri, Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), a  anunțat că au fost semnate contractele de finanțare a două proiecte în valoare totală de peste 56 milioane de lei  (aproximativ 12 milioane de euro): „E-cultura: Biblioteca digitală a României”, respectiv „Monumente istorice - planificare strategică și politici publice optimizate”.

×
x close