Antena 3 CNN Actualitate Cultură Doi mari violoniști ai lumii, Gil Shaham și Maxim Vengerov, încântă publicul din România cu talentul și viorile lor Stradivarius 

Doi mari violoniști ai lumii, Gil Shaham și Maxim Vengerov, încântă publicul din România cu talentul și viorile lor Stradivarius 

Doi dintre cei mai mari violoniști ai lumii, Gil Shaham și Maxim Vengerov, vor urca sâmbătă pe scenele Festivalului Enescu, cu viorile lor Stradivarius, vechi de trei secole și în valoare de peste un milion de euro fiecare, pentru a prezenta un program muzical de excepție, la București și, respectiv, la Cluj.

pjimage (97)
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Sep 2021   •   16:46

Gil Shaham va interpreta împreună cu Filarmonica din Rotterdam, sub bagheta tânărului dar foarte talentatului dirijor Lahav Shani, prezenți pentru prima oară la Festivalul Enescu. Concertul va avea loc la Sala Palatului, de la ora 19.30, și va prezenta în premieră în România Concertul pentru vioară și orchestră în Re major op. 77 de Johannes Brahms, cu cadența făcută de compozitorul George Enescu. Considerat unul dintre cele mai mari concerte destinate viorii, Concertul de Brahms a fost compus în anul 1878, și dedicat lui Joseph Joachim, un excelent violonist al secolului al XIX-lea și bun prieten al compozitorului. Concertul pentru vioară este o capodopera muzicală plină de consistență expresivă și încărcătură emoțională. Joseph Joachim, care a interpretat concertul în premieră în 1899, a afirmat că este unul dintre cele 4 mari concerte ale romantismului german, alături de concertele pentru vioară de Beethoven, Bruch și Mendelssohn. Violonistul Gil Shaham va interpreta la vioara sa Stradivarius „Contesa Polignac” din 1699.

În cea de a doua parte a serii, Filarmonica din Rotterdam va interpreta Simfonia a VI-a în mi minor op. 64  de Piotr Ilici Ceaikovski. Ceaikovski, o personalitate hipersensibilă aflată într-o permanentă luptă cu destinul, a exprimat conflictele sale interioare în creațiile sale. A dedicat această lucrare muzicianului și profesorului german Theodor Ave – Lallemant și a explicat sensul muzicii ca pe o resemnare în față forței destinului: acceptarea sorții ca fiind predestinată și imposibil de schimbat.

Considerat urmașul lui Zubin Mehta, dirijorul Lahav Shani se distinge prin maturitatea sa uimitoare, precum și prin muzicalitatea naturală, instinctivă. Criticii consideră că va deveni unul din marii dirijori ai lumii.

Oratoriu sacru de Johann Sebastian Bach

La Ateneul Român, de la ora 16.30, Munchener Bach-Chor și Munchener Bach-Orchester vor intepreta alături de Hansjörg Albrecht, Pasiunile după Matei BWV 244 de Johann Sebastian Bach. Pasiunile reprezintă un oratoriu sacru, compus în anul 1727 pe un libret de Picander. Considerat o capodoperă a barocului muzical, oratoriul ilustrează învățături biblice cuprinse în Noul Testament.  

La Cluj-Napoca, de la ora 19.00 la Sala Auditorium Maximum, marele violonist Maxim Vengerov va susține un recital alături de pianista Polina Osetinskaya. Programul divers și îmbietor se deschide cu Sonata nr. 32 în Si bemol major pentru vioară și pian K. 454 de Mozart, o lucrare emblematica a spiritului mozartian. Este completată de Sonata în fa minor de George Enescu, o superbă capodoperă scrisă în 3 părți, în care se resimte influența muzicii tradiționale presărată de rafinamentul stilului componistic francez,o  lucrare pretențioasă și versatilă. Este succedată de Sonata în Mi bemol major pentru vioară și pian op. 18 de Richard Strauss, un punct de reper important în creația violonistică. Recitalul se încheie cu Ravel - Rapsodia de Concert Tzigane, o lucrare de virtuozitate, plină de culoare, ce aparține curentului impresionist.

Violonist excepțional și profesor, Maxim Vengerov cântă la o vioara Stradivarius ex-Kreutzer (1727).

 

×
Subiecte în articol: Festivalul Enescu 2021
Cele mai noi știri
Parteneri
x close