Antena 3 CNN Actualitate Cultură Geamurile termopan pot scoate Mănăstirea Hurezi din patrimoniul UNESCO

Geamurile termopan pot scoate Mănăstirea Hurezi din patrimoniul UNESCO

2 minute de citit Publicat la 09:38 26 Mai 2008 Modificat la 09:38 26 Mai 2008
Geamurile termopan pot scoate Mănăstirea Hurezi din patrimoniul UNESCO
Mănăstirea Hurezi din judeţul Vâlcea se află din 2006 în lucrări de renovare, finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor. Acestea sunt însă de o calitate extrem de proastă, începând de la tabla de pe acoperiş şi sfârşind cu tencuielile şi rigolele de la baza zidului bisericii. Din această cauză, lucrările de restaurare a monumentului au fost sistate pentru că pun în pericol statutul de monument de patrimoniu UNESCO, informează Evenimentul Zilei.

Principalele vinovate se pare că sunt măicuţele de la mănăstire, care sunt acuzate că au permis efectuarea de intervenţii neautorizate. Acestea dau vina pe firma care a început lucrările de consolidare-restaurare, SC Restor SRL, ai cărei reprezentanţi nu au dorit să facă niciun comentariu, dar şi pe Ministerul Culturii şi Cultelor. ?MCC face lucrări proaste la biserica noastră. A pus geam termopan pe aluminiu, dar l-am dat noi jos şi am pus geam cu lemn. Doi ani au ţinut biserica încorsetată cu schele din lemn şi în tot acest timp nu s-a făcut nimic. Lucrările s-au realizat în bătaie de joc, tencuiala cade şi apa intră în pereţi?, spun măicuţele.

La rândul său, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice le ameninţă pe măicuţe că le vor sancţiona pentru că au construit o clădire cu geamuri termopan în interiorul mănăstirii. ?Pe lângă lucrările de mântuială realizate acolo, s-au făcut şi nişte chilii ilegale, în 2003, pe care maicile le-au construit fără autorizaţie?, a confirmat şi Ion Nicolae, inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii Vâlcea.

În ceea ce priveşte lucrarea făcută ilegal de măicuţe, locţiitoarea stareţei a spus că nu e vorba de construcţia chiliilor, ci de o anexă mică la o bucătărie, care se află în afara incintei mănăstirii, fiind folosită la gătit. ?Vin cu tot felul de ameninţări şi vor să ne intimideze pentru că am construit fără autorizaţie o anexă la bucătărie. Dacă aprobam lucrările constructorilor, îmi eliberau şi ei autorizaţia de construcţie?, se plânge maica Marina, ajutor de stareţ.

Specialiştii ONMI o acuză însă pe stareţă că a demolat obiective de patrimoniu datând de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu, ctitorul mănăstirii. Este vorba de un cuptor de pâine şi de un coteţ de păsări, scrie Evenimentul Zilei. ?Este ruşinos ce se întâmplă la Hurezi. Din cauza lucrărilor neautorizate, mănăstirea riscă să fie declasificată. Clerul bisericii crede că poate face orice pentru că este proprietar şi consideră Legea protecţiei monumentelor exagerată@, acuză Virgil Niţulescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Lucrările de restaurare au fost sistate până la finalizarea anchetei cerute de Ministerul Culturii şi de premierul României, Călin Popescu Tăriceanu. Distrugerea obiectivelor UNESCO duce la declasificarea monumentului, iar persoanele vinovate riscă doi ani de închisoare. Cu privire la această situaţie, Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea, a reacţionat şi el: ?S-au pus termopane? Nu cred că ăsta era visul lui Brâncoveanu?.

Mănăstirea Hurezi din oraşul Horezu este singurul monument istoric din sudul României aflat pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO în anul 1993. Mănăstirea cu hramul ?Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena? a fost ridicată în 1696 şi este ctitoria domnitorului Constantin Brâncoveanu, fiind de altfel cel mai reprezentativ complex de arhitectură în stil brâncovenesc.

Antena3.ro

×
x close