Antena 3 CNN Actualitate Cultură Focul lui Sumedru se aprinde miercuri seară la Câmpulung Muscel

Focul lui Sumedru se aprinde miercuri seară la Câmpulung Muscel

1 minut de citit Publicat la 10:14 25 Oct 2017 Modificat la 10:14 25 Oct 2017
o_1bt961jhpd8k1b1qmua1fnp1mv98.jpg

Mii de oameni sunt așteptați miercuri seară, pe cel mai înalt deal din țară, Mățău, care străjuiește Câmpulung Muscel, pentru a lua parte la milenara tradiție a aprinderii focului lui Sumedru. Vechi de peste 2.000 de ani, obiceiul este păstrat cu sfințenie în satele din zona Argeșului și are loc întotdeauna în noaptea de 25 spre 26 octombrie, chiar înaintea sărbătorii Sfântului Dumitru, apărătorul păstorilor.

În ceremonialul nocturn numit Focul lui Sumedru, eroul capătă aspectul unui brad care e tăiat din pãdure şi incinerat în timpul unui ospăţ. În jurul Focului, întreţinut cu lemne şi paie uscate, se mânca, se bea, se petrecea şi, din când în când, se repeta strigătura consacrată momentului: „Hai la Focul lui Sumedru!”. Organizatorii păstrează aceleași tradiții ca în trecut, urmând să fie folosite doar materiale naturale pentru întreținerea focului.



La evenimentul care va avea loc miercuri seară la Câmpulung Muscel și-au anunțat prezența, pe lângă autoritățile locale, și numeroase  personalități precum Ovidiu Lipan Țăndărică, Rona Hartner, Adina Buzatu, jucătorii de tenis Ana Bogdan și Florin Mergea, sau președintele Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS), Norris Măgeanu, originar din Câmpulung, și care va fi prezentatorul întregii ceremonii.

În jurul Focului vor bate pasul tradiţional al celui mai cunoscut dans popular românesc călușarii ansamblului Plaiuri Muscelene, iar acordurile  muzicale vor fi întreținute de binecunoscuta solistă de muzică populară Rodica Voicu, de talentata musceleancă Măriuca Enache, de tarafe de lăutari dar și de alți artiști locali.

Credinţe şi obiceiuri despre divinitatea precreştinã peste care s-a suprapus sărbătoarea Sfântului Dumitru sunt atestate pretutindeni în România, însă ritualul ancestral este păstrat cel mai aproape de forma sa iniţială doar în Muscel, mai bine conservat în zonele montane.



 

×
Etichete: Campulung Muscel
x close