FINANCIARUL continuă seria colecţiilor fundamentale şi te introduce în Universul Cunoaşterii cu ajutorul ?RAFTULUI de CULTURĂ GENERALĂ?, o colecţie extinsă, indispensabilă oricărei biblioteci. Începând de vineri, 26 februarie, FINANCIARUL şi Editura Litera vă oferă trei volume dedicate MITOLOGIEI şi celor mai importante credinţe ale marilor civilizaţii care au marcat istoria omenirii. Veţi descoperi, în incursiunea fascinantă pe care v-o propune Financiarul, legende şi povestiri despre zeii Greciei antice şi ai Egiptului, zeităţile ţărilor scandinave şi divinităţile din India, China şi Japonia,
Miturile sunt relatările populare, cu conţinut fabulos, prin care oamenii încercau să răspundă la întrebările esenţiale ale existenţei. Se consideră că cele mai vechi mituri datează din mileniul III î.Hr, dar materialul consemnat în ele este adeseori mult mai vechi, deoarece miturile au fost de obicei transmise pe cale orală. Cele mai vechi tăbliţe cerate în care e consemnat mitul regelui Etana, despre care se spunea că a fost dus la cer de un vultur, datează din secolul XVIII î.Hr., dar obiecte pe care sunt pictate motive din această povestire demonstrează că era cunoscut în secolul XXIV î.Hr.
Ştiaţi că:
Unul dintre cele mai vechi mituri sumeriene spune că pământul şi cerul formau cândva un mare tot, până ce zeul Enlil le-a separat. În epopeea babiloniană a creaţiei, apa dulce, de sub pământ, reprezentând principiul masculin se uneşte cu apa sărată, principiul feminin, personificată de un monstru îngrozitor. Unul dintre zeii rezultaţi creează lumea din trupul monstrului de apă sărat
Egiptenii îşi imaginau că trăiesc într-un univers centrat în jurul Nilului, care nu curgea pe un glob rotund, ci pe un pământ plat. Deasupra pământului se înălţa regatul apelor cereşti, iar sub el era infernul. Toate aceste lumi erau înconjurate de apele care precedaseră creaţia, o stare primordială personificată de Nun, tatăl zeilor.
Potrivit mitologiei elene, la crearea lumii, zeii au ieşit din haos. Primii zei sunt Geea (pământul), Tartar (?infernul?), Nyx (?noaptea?), Erebus (?întunericul?) şi Eros (?iubirea universală?). Pentru scurt timp, Geea (sau Gaia) se uneşte cu Tartar, dar mult mai importantă este legătura cu Uranus, propriul ei fiu, în urma căreia vor apărea plantele, râurile şi mările.
Veritabilă investiţie culturală pentru o bună educaţie, ?RAFTUL DE CULTURĂ GENERALĂ? reuneşte ghiduri esenţiale, bogat ilustrate şi accesibile tuturor. De la istoria artei la mitologie şi până la învăţăturile Bibliei, cea mai nouă colecţie FINANCIARUL realizată împreună cu editura LITERA vă oferă toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a vă satisface orice curiozitate. Formatul fiecărui volum este de 17,5 x 23 cm iar numărul de pagini este cuprins între 144 şi 180. Colecţia apare în condiţii grafice impresionante, un layout atractiv, ilustraţii spectaculoase, copertă cartonată, hârtie lucioasă.
Pachetul ziar + volumul 4 al ?RAFTULUI DE CULTURĂ GENERALĂ? ? Mitologia Orientului Apropiat, Egiptul, Grecia? costă 15 lei şi se distribuie împreună cu ediţia din 26 februarie a Financiarului.
Succesiunea volumelor colecţiei FINANCIARUL ?RAFTUL de CULTURĂ GENERALĂ? este următoarea:
ARTA PLASTICĂ
Volumul 1 - Din preistorie la Renaşterea timpurie (5 februarie)
Volumul 2 ? De la apogeul Renaşterii până în secolul XVIII (12 februarie)
Volumul 3 - Din secolul XIX până azi (19 februarie)
MITOLOGIA
Volumul 4 --Orientul Apropiat, Egiptul, Grecia (26 februarie)
Volumul 5 ? Roma, scandinavii, celţii, Americile (5 martie)
Volumul 6 ? India, China, Japonia, Africa, Australia şi Oceania (12 martie)
BIBLIA
Volumul 7 ? Vechiul Testament: de la creaţie la judecători (19 martie)
Volumul 8 ? Vechiul Testament: De la regi la profeţi (26 martie)
Volumul 9 - Noul Testament: Viaţa lui Iisus (2 aprilie)
?RAFTUL de CULTURĂ GENERALĂ? este cea de-a cincea colecţie editorială lansată de cel mai popular cotidian de afaceri FINANCIARUL, după MAREA ENCICLOPEDIE a STATELOR LUMII, MAREA ENCICLOPEDIE A CUNOAŞTERII, MAREA ISTORIE ILUSTRATĂ a LUMII şi DESCOPERĂ LUMEA. Pe lângă acestea Financiarul a oferit cititorilor săi deopotrivă literatură de business şi de înţelegere a relaţiilor politico-economice internaţionale: ?Gândeşte ca un campion? şi ?Eşecul în afaceri. 10 reguli de urmat?, ?Putin şi noua Rusie?. Financiarul este editat de Media Casa Press, o companie a INTACT MEDIA GROUP.
Financiarul.com