Financiarul şi Editura Litera vă propun, din 26 iunie, o călătorie fascinantă şi incredibilă în istoria României, din preistorie şi până în zilele noastre. Cele două volume dedicate istoriei românilor completează colecţia ?Marea Istorie Ilustrată a Lumii?, pe care Financiarul a oferit-o anul trecut cititorilor săi.
?Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul?, considera Nicolae Bălcescu. ?România. De la începuturi la Iancu de Hunedoara? vă prezintă momente extraordinare, fapte memorabile, personalităţi marcante ale istoriei românilor, dar şi informaţii inedite, documente istorice, descoperiri istorice recente. Volumele includ numeroase reproduceri, ilustraţii, hărţi, realizate în condiţii grafice impresionante.
Volumul ?România. De la începuturi până la Iancu de Hunedoara?, vă însoţeşte din preistorie până în epoca medievală. Primele aşezări omeneşti de pe teritoriul României, formarea şi consolidarea statului geto-dac, războaiele daco-romane, primele forme de organizare statală din Evul Mediu, crearea voievodatelor româneşti, războaiele purtate împotriva otomanilor, viaţa în cetăţile medievale sunt câteva dintre capitolele care vă vor atrage atenţia.
Ştiaţi că:
Descoperirea la Bugiuleşti (judeţul Vâlcea), a unor resturi osteologice cu urme de zdrobire, provenind de la peste 20 de specii de animale, datată în 1800000-1400000 î.Hr, a fost considerată una dintre cele mai timpurii atestări de intervenţii umane.
|n 2002, lângă Anina, în Peştera cu Oase, a fost descoperit cel mai vechi homo sapiens fosil din Europa, care a fost numit ?Ion de la Anina?. Resturile din mandibulului lui au fost datate cu aproximaţie ca având 42.000 de ani.
Herodot povesteşte că fiecare dac avea mai multe soţii, pe care le cumpăra cu bani de la părinţi. Burebista i-a convins pe daci să îşi taie viile, pentru a renunţa la consumul de vin.
Serbările prilejuite de cucerirea Daciei au durat 123 de zile, la ele participând 10.000 de gladiatori. Valoarea obiectelor din aur luate ca trofeele de război după ocuparea Sarmisegetusei depăşea 556 milioane lei (la valuta dinaninte de 15 august 1916)
Kronstadt, adică Cetatea Coroanei, în limba germană ? a cunoscut mai multe variante ale denumirii româno-slave: Brasu, în 1271; Braso, în1288; Brasov, în 1294; Brassov, în 1295.
Etimologia numelui de Moldova este legată fie de cuvântul de origine germanică (mină, sinonim cu românescul baia), fie cu termenul de molift, arbust prezent în Munţii Călimani şi Ceahlău
Ştefan cel mare a avut trei soţii - Evdochia din Kiev, sora cneazului Simion, vasal al regelui Poloniei, Maria de Mangop , urmaşa familiei imperiale bizantine şi Maria Voichiţa, fiica domnitorului Radu al Munteniei
După ce l-a învins pe Sultanul Mehmed al II-ea, în 1456, la Belgrad, papa Calixt al III-lea l-a numit pe Iancu de Hunedoara ?atletul cel mai puternic? unic ? al lui Christos? şi a cerut ca fiecare biserică creştină să tragă, la prânz, clopoţele, obicei ce se păstrează şi astăzi.
Pachetul ziar + volumul 8 al ?Marii Istorii ilustrate a Lumii ? ?România. De la începuturi la Iancu de Hunedoara? costă 14.9 lei şi se distribuie împreună cu ediţia din 26 iunie a Financiarului.
Vineri, 26 iunie >> vol 8: ?ROMANIA. De la începuturi la Iancu de Hunedoara?
Vineri, 3 iulie >> vol 9: ?ROMANIA. De la Mihai Viteazu la Uniunea Europeană?.
MAREA ENCICLOPEDIE A CUNOAŞTERII, MAREA ISTORIE ILUSTRATĂ A LUMII şi DESCOPERĂ LUMEA sunt cele cele trei colecţii editoriale lansate de Financiarul. Pe lângă acestea, Financiarul a oferit cititorilor săi deopotrivă literatură de business şi de înţelegere a relaţiilor politico-economice internaţionale: ?Gândeşte ca un campion? şi ?Eşecul în afaceri. 10 reguli de urmat?, ?Putin şi noua Rusie?. Lor li se adaugă colecţia de articole Harvard Business Review şi Ghiduri Turistice Vizuale. Financiarul este editat de Media Casa Press, o companie a INTACT MEDIA GROUP.
Financiarul.com