Antena 3 CNN Actualitate Cultură Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" interzis în şcolile din Franţa

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" interzis în şcolile din Franţa

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" interzis în şcolile din Franţa
07 Iul 2007   •   11:25

Semnat de Cristian Mungiu, filmul ?4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile?, o dramă puternică şi crudă legată de avorturile ilegale practicate în România în timpul regimului comunist condus de Nicolae Ceauşescu, a primit premiul Palme d'Or şi premiul Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice la ultima ediţie a Festivalului de la Cannes.

La 27 mai, filmul a primit, de asemenea, Premiul Educaţiei, care se acordă începând din 2003 unui film dintre cele aflate în selecţia oficială de la Cannes, pentru calităţile artistice şi pedagogice. Filmul care obţine un astfel de premiu beneficiază de crearea şi difuzarea în mediul şcolar a unui DVD editat în 1.500 de exemplare. Acest lucru nu se va întâmpla însă în cazul filmului ?4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile?. Nicolas Boudot, consilier pe probleme tehnice în cadrul cabinetului ministrului Educaţiei Xavier Darcos, a confirmat decizia, adoptată ?după vizionarea filmului, la opt zile după acordarea premiului, de circa 20 de membri ai Cabinetului?, a spus el, adăugând că măsura se justifică prin duritatea operei.

Acest aviz face obiectul unei dezbateri în cadrul Ministerului, în interiorul căruia o serie de oficiali apreciază că filmul nu prezintă nici un pericol pentru publicul adolescent, pe care îl invită la o conştientizare a subiectului care poate şi trebuie să fie adoptat fără ocolişuri. La sfârşitul lunii mai, asociaţia care militează împotriva avorturilor ?Choisir la vie? a denunţat într-un comunicat intitulat ?Cultura morţii recompensată la Cannes? o ?veritabilă propagandă în favoarea avortului şi un pericol pentru copiii aflaţi la şcoală?. Asociaţia şi-a exprimat refuzul ferm faţă de difuzarea unui astfel de film în instituţiile şcolare din Franţa.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close