Antena 3 CNN Actualitate Cultură Fenomenul care trage în jos economia Italiei. Nepotismul îi împiedică pe tinerii talentaţi să-şi găsească un loc de muncă

Fenomenul care trage în jos economia Italiei. Nepotismul îi împiedică pe tinerii talentaţi să-şi găsească un loc de muncă

1 minut de citit Publicat la 10:15 20 Feb 2013 Modificat la 10:15 20 Feb 2013
Fenomenul care trage în jos economia Italiei. Nepotismul îi împiedică pe tinerii talentaţi să-şi găsească un loc de muncă
Foto: www.fbn-i.org
Economiştii italieni au ajuns la concluzia că nepotismul îi împiedică pe tinerii talentaţi să-şi găsească un loc de muncă. Mai mult, analiştii economici avertizează că această practică, de a da în mod preferenţial locuri de muncă propriilor membri ai familiei, trage întreaga economie italiană în jos.

Contează ce cunoşti sau pe cine cunoşti atunci când vrei să-ţi găseşti un loc de muncă în Italia? Este o întrebare pe care din ce în ce mai multe persoane şi-o pun. Din păcate, răspunsul este evident.

Dacă ai relaţii, dacă ştii persoanele potrivite, atunci poţi avea orice job îţi doreşti” mărturiseşte un student al Universităţii din Geneva care plănuieşte să plece peste hotare pentru a-şi continua studiile.

Zeci de mii de absolveţi de studii superioare părăsesc în fiecare an Italia în căutarea unor oportunităţi în străinătate.

În mod ironic, termenul „nepotism” provine de la un obicei italian, mai exact al papalităţii. În Evul Mediu, Papa îşi alegerea consilierii din rândul nepoţilor său.

Mule lucruri s-au schimbat din Evul Mediu şi până acum, însă analiştii spun că nu suficient de multe lucruri.

Întâlnim nepotismul în multe profesii” arată economistul Roberto Perotti, autor al unei cărţi pe marginea acestui subiect. „Cei mai mulţi dintre notarii italieni sunt fiii altor notari. Este mult mai uşor pentru rudele magistraţilor să treacă de examenele de admitere decât pentru persoanele care nu au rude în profesie. La fel se întâmplă şi în cazul medicilor”, explică economistul, citat de BBC News.

La Universitatea din Bari, de exemplu, cinci familii domină zeci de poziţii cheie în departamentele de Economie sau Afaceri. La Universitatea din Palermo, mai mult de jumătate dintre angajaţi au cel puţin o rudă care lucrează în aceeaşi instituţie.

Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât nepotismul a luat amploare odată cu adâncirea crizei economice.

Italia trece în prezent prin cea mai lungă recesiune economică din istoria sa.


 


 

×
x close