Reprezentanții Arhivei Naţionale au pregătit în foaierul Operei Naţionale o expoziție foto-documentară cu imagini din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, totul în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română şi Academia de Științe a Moldovei.
"Avem documente de la tatăl şi soţia lui Dimitrie Cantemir. Avem câteva piese reprezentative din perioada pe care acesta a petrecut-o la Istanbul. De asemenea, avem şi elemente de cancelarie domnească. Prin acest proiect punem în valoarea universul lui Dimitrie Cantemir", a declarat Codruţa Mihailovici, arhivist paleograf, Arhivele Naționale.
"În momentul de față Cantemir se predă în tot orientul ca unul dintre cei mai importanți muzicieni deoarece odată cu el începe modernizarea muzicii orientale. Datorită lui avem cea mai importantă colecție de muzică de curte, muzică de ateneu", a precizat Constantin Răileanu, orchestrator "Ansamblul Anton Pann".
Citeşte şi: Proiectul "Dimitrie Cantemir - Romanian Sound of The Orient" ajunge la Alba Iulia
Elementul care a ieșit cel mai mult în evidență a fost holograma principelui Dimitrie Cantemir care şi-a prezentat personal creațiile muzicale pe întreaga perioadă a spectacolului.
Programul a fost derulat cu sprijinul Computeland.