Antena 3 CNN Actualitate Cultură El este preşedintele care a fost ales cu 100% din voturile cetăţenilor. Cum s-a întâmplat acest lucru

El este preşedintele care a fost ales cu 100% din voturile cetăţenilor. Cum s-a întâmplat acest lucru

El este preşedintele care a fost ales cu 100% din voturile cetăţenilor. Cum s-a întâmplat acest lucru
de O.P.    |    20 Mar 2013   •   12:31

Francois Duvalier şi-a început viaţa într-un mod demn. Era alături de oameni, în slujba lor, ajutându-i şi vindecându-le trupurile bolnave. Duvalier era medic, iar oamenii greu încercaţi din Port-au-Prince, din Haiti îl considerau salvatorul lor.

Însă treburile au început să se schimbe în anul 1946, când a fost ales directorul general al serviciului de sănătate publică. Trei ani mai târziu a ajuns ministrul Sănătăţii şi Muncii.

În 1957 situaţia s-a schimbat radical. Duvalier a revenit pe scena politică, şi cu ajutorul armatei s-a impus ca şi conducător suprem al statului haitian. A reinstaurat practicile voodoo, pe care le-a folosit pentru a manipula populaţia. Cu toate că au fost nenumărate tentative de a fi dat jos de la conducerea ţării, acesta nu s-a lăsat doborât.

A redactat o nouă Constituţie, iar în anul 1961 a câştigat alegerile, primind 1.320.000 de voturi şi niciun vot împotriva sa. De atunci începe dictatura sa.

Poate cel mai nebun moment al carierei sale în 1963, când s-a declarat singurul responsabil pentru asasinarea lui John F. Kennedy printr-un blestem Voodoo.

În 1964 s-a autoproclamat preşedinte pe viaţă, iar regimul său s-a transformat într-unul al terorii.

Papa Doc a murit în 1971 din cauze naturale, fiind urmat la conducere de fiul sau, Jean-Claude Duvaliere alias "Baby Doc".





×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close