Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ediţia 2009 a Festivalului George Enescu, cea mai amplă din ultimii ani

Ediţia 2009 a Festivalului George Enescu, cea mai amplă din ultimii ani

2 minute de citit Publicat la 23:16 07 Noi 2008 Modificat la 23:16 07 Noi 2008
Ediţia 2009 a Festivalului George Enescu, cea mai amplă din ultimii ani
Ediţia 2009 a Festivalului Internaţional ?George Enescu?, aflată în pregătire, va fi, de departe, una dintre cele mai ample manifestări de gen organizate în România, se precizează în Cartea Albă a guvernării la Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), un document-bilanţ dat publicităţii de instituţia menţionată.
Unul dintre motivele de mândrie ale guvernării liberale a ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, ediţia a XIX-a, ?predată la cheie, cadou?, celui care îi va succede în funcţie, festivalul va reuni 4.000 de participanţi din străinătate, dublu faţă de ediţia 2001 a manifestării.
De asemenea, la reuşita celor 158 de evenimente, proiectate pentru 2009, aproape triplu faţă de ediţia din 2001, îşi vor da concursul 13 orchestre străine, faţă de nouă în 2001 şi doar şase în 2005. Potrivit documentului citat, a crescut, totodată, numărul orchestrelor de cameră străine care vor participa la festival, de la cinci în 2001, la 14 în 2009.
Dintre marile ansambluri şi solişti ce vor lua parte la festival organizatorii amintesc Concertgebow Orchester, dirijată de Mariss Janssons, Royal Philharmonic, dirijată de Charles Dutoit şi Horia Andreescu, având ca solişti pe Yundi Li şi Joshua Bell, Radio France, dirijată de Vladimir Kitaenko, avându-i ca solişti pe Remus Azoiţiei şi Rudoph Buchbinder, Maggio Musicale Fiorentino, dirijată de Cristian Mandeal.
De asemenea, la Bucureşti vor evolua Philharmonia Londra, dirijată de Vladimir Ashkenazi, avându-i ca solişti pe Dan Grigore şi Lynn Harrell, Sankt Petersburg Symphony Orchestra, dirijată de Yuri Temirkanov, avându-i ca solişti pe Hélčne Grimaud ţi Denis Matsuev, Orchestre du Capitole du Toulouse dirijată de Tugan Sokiev, avându-i ca solişti pe Nelson Freire şi Renaud Capuçon, Symphonieorkester der Bayerischer Rundfunk, Suisse Romande, dirijată de Marek Janowski, avându-i ca solişti pe Viviane Hagner şi Jean Yves Thibaudet.
În programele camerale vor fi prezenţi: Maria Joao Pires, Muray Perahia, Elisabetha Leonskaja, Isabelle Faust şi Alexader Melnikov, Sergei Nakariakov, Leif Ove Andsnes, Misha Maisky, Daniel Hope, Les Arts Florissants, Les Musiciens du Louvre etc. Ineditul promovării externe a manifestării este oferit de organizarea, în colaborare cu Institutul Cultural Român şi Universitatea de muzică din Bucureşti, a unui turneu în cele mai importante oraşe europene: Berlin, Bruxelles, Paris, Londra, Toulouse, Florenţa, Roma, Viena. Printre muzicienii români care îşi vor da concursul la reuşita acestei acţiuni se vor număra Daniel Tomescu, Remus Azoiţei, Clara Cernat şi Ana Ţifu.

De asemenea, în premieră, cinci concerte importante, printre care spectacolul ?Oedipe?, o colaborare cu Opera Naţională din Toulouse, şi Concertul de Gală al Concursului Internaţional ?George Enescu? vor fi preluate de canalul ?Mezzo?, iar concertul din 19 septembrie va fi transmis în direct.
Nu în ultimul rând, la Simpozionului de muzicologie, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Muzeul Naţional ?George Enescu?, vor fi prezentate peste 40 de lucrări ştiinţifice, prezentate de specialişti români şi străini dedicaţi creaţiei enesciene.
Agerpres

×
TOP articole
x close