Violoniştii Liviu Prunaru şi Valentina Svyatlovskaya vor aduce în premieră, simultan, pe scena Sălii Radio din Capitală două viori istorice, Stradivarius "Pachoud" din 1694 şi Andrea Guarneri "Maria Theresia" din 1676, într-un concert care va avea loc pe 13 mai, informează
Mediafax.
Extraordinarii membri ai prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, considerată cea mai valoroasă orchestră europeană a momentului, cei doi violonişti vor putea fi ascultaţi în premieră la Bucureşti în "Concertul pentru două viori şi orchestră de coarde" de Sir Malcom Arnold, alături de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Gerd Schaller, vineri, 13 mai, de la ora 19.00, la Sala Radio.
Născut la Craiova, Liviu Prunaru a început studiul viorii la vârsta de 6 ani, cu profesorul Oprişan. Printre mentorii săi s-au numărat ulterior profesorii Mailat, Adriana Carpen şi Cornelia Bronzetti. În perioada de început, tânărul violonist a câştigat şapte competiţii naţionale şi premiul I la Concursul Internaţional "Kocian", Cehoslovacia.
Ulterior, din 1990, la invitaţia violonistului Alberto Lysy, profesor la renumita Academie "Menuhin" din Gstaad, a avut şansa de a-şi continua studiile beneficiind de îndrumarea lui Lysy şi a unor maeştri ca lordul Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Pierre Amoyal şi alţii. El a studiat în continuare cu Dorothy DeLay la Juilliard School din New York, participând activ la cursurile de măiestrie susţinute de Itzakh Perlman.
Născută în Rusia, la Sankt Petersburg, Valentina Svyatlovskaya a început studiul viorii la vârsta de 5 ani, ulterior a fost admisă la Liceul de Muzică al Conservatorului din St. Petersburg, clasa profesorului Lev Ivaşenko, printre mentorii săi numărându-se, de asemenea, Mihail Gantwarg şi Alexander Stang. A fost singura interpretă de muzică clasică aleasă să facă parte din Fundaţia "Little Dreams", patronată de faimosul cântăreţ Phil Collins. Din anul 2007, este membră a renumitei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam.