Antena 3 CNN Actualitate Cultură Domnişoara Pogany, vândută de două ori. Cumpărătorii dispută sculptura lui Brâncuşi în instanţă

Domnişoara Pogany, vândută de două ori. Cumpărătorii dispută sculptura lui Brâncuşi în instanţă

1 minut de citit Publicat la 17:56 09 Aug 2009 Modificat la 17:56 09 Aug 2009
Domnişoara Pogany, vândută de două ori. Cumpărătorii dispută sculptura lui Brâncuşi în instanţă
Şansele ca domnişoara Pogany, celebra statuetă din bronz a lui Brâncuşi să revină pe teritoriul ţării noastre, sunt din ce în ce mai slabe. Motivul: ea a fost vândută de fraţii Botez, proprietarii ei români şi nu o dată ci de două ori, unor proprietari diferiţi. Cei doi îşi dispută acum dreptul de proprietate asupra ei, în instanţă. Parte a tezaurului naţional, statueta este evaluată de autorităţile române la 100 de milioane de dolari.

Statueta pusă în vânzare de familia Botez este una dintre variantele din bronz ale capodoperei realizate de Brâncuşi. Aceasta este o moştenire de familie a celor doi. Ea a ajuns în familia Botez în 1912, sub forma unui cadou venit chiar din partea lui Brâncuşi. Emigraţi la Paris, apoi la Oslo, cei doi au încercat în mai multe rânduri să înstrăineze opera de artă.

Iniţial, au apelat la casa Christie's, pentru a o scoate la licitaţie, la New York. În urma intervenţiei Guvernului român, care susţine că piesa este parte a patrimoniului naţional, piesa a fost retrasă de la licitaţie, iar fraţii au fost nevoiţi să caute alte variante de a o vinde.

În 2005, au intrat în contact cu un potenţial cumpărător, un norvegian pe nume Christen Sveaas, care mai deţine o piesă a lui Brâncuşi, "Prometheus". După doi ani de negocieri, fraţii au semnat contractele de vânzare şi i-au vândut norvegianului piesa în schimbul a 14 milioane de dolari în total.

Lucrurile s-au complicat însă o dată cu apariţia unui nou contract, semnat se pare de fiica unuia dintre fraţi, în care era stipulat că unul dintre fraţi va primi cu aproape 1 milion şi jumătate de dolari mai puţin decât fusese stabilit. Bărbatul neîndreptăţit a denunţat contractul spunând că a fost păcălit şi că el nu şi-a dat acordul ca nepoata lui să semneze în numele său.

În aceste condiţii, ei au început să caute alt cumpărător, pe care l-au şi găsit în scurt timp, o corporaţie cu sediul în Belize, deţinută de un mexican. Statueta a fost evaluată de un specialist, în Elveţia, şi vândută din nou, fără ca primul cumpărător să fie înştiinţat. Alvaro şi Alexandru Botez au primit în schimbul ei alte şapte milioane de dolari, fiecare.

Antena 3

×
x close