În prima parte a documentarului, difuzată în urmă cu o săptămână, sunt prezentate cazurile unor copii obligaţi să fure, după ce sunt aduşi în ţară de către traficanţii de carne vie.
În a doua parte a documentarului se vorbeşte despre bunurile de lux pe care şi le achiziţionează traficanţii din banii obţinuţi de copii.
Unul dintre cazurile prezentate în primul episod este cel al Mirelei, o fată de 17 ani care a fost adusă în Spania când avea 5 ani. Fata povesteşte cum a fost introdusă în ţară şi susţine că era uşor să furi. "Toată familia ta fură, asta înveţi de mic, ţiganii români nu ştiu să muncească? adică, ştiu să muncească, dar??, susţine aceasta.
Mirela mai spune că oamenii se sperie atunci când sunt ameninţaţi de un copil care ţine un cuţit în mână, pentru că nu ştiu la ce să se aştepte.
Tânăra le-a explicat reporterilor şi câteva metode de furat: ?La un magazin de bijuterii, de exemplu, te prefaci că te uiţi la o pereche de cercei mari, ceri vânzătoarei să îi probezi şi între timp furi altceva?.
Persoanele care cad cel mai adesea victime jafurilor sunt turiştii şi oamenii în vârstă. Copiii îi urmăresc până la bancomate pentru a afla codul PIN, după care le fură cardurile.
Un alt rom, care a dorit însă să-şi păstreze anonimatul, susţine că, în mai puţin de şapte ore, copiii strâng până la 1.300 de euro.
Îngrijorate de situaţia în care s-a ajuns, autorităţile din Spania se gândesc să modifice legea, astfel încât minorii sub 14 ani să răspundă penal pentru unele fapte.
În documentar se precizează, însă, că nu toţi romii români comit infracţiuni.
Antena3.ro